ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ
Przygotujcie się na niecodzienne połączenie – przed nami przepis na rogaliki piwne z marmoladą! To fantastyczna propozycja dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni. Niewielu z nas kojarzy piwo z deserami, jednak po próbie tych rogalików z pewnością zmienicie zdanie. Subtelny, oryginalny smak ciasta łączy się tu z wyrazistą słodyczą marmolady, tworząc niepowtarzalny mariaż smaków. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wypieków, która zaskoczy waszych gości. Rogaliki te są idealne na podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinny obiad. Wypróbujcie ten przepis, a na pewno będziecie chcieli do niego wrócić.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g masła lub margaryny
- 160 g cukru
- ok. 200 ml jasnego piwa
- cukier waniliowy
- dodatkowo:
- ulubiona konfitura lub marmolada (u mnie wieloowocowa z różą)
- cukier puder do posypania
Rogaliki piwne z marmoladą – jak zrobić?
-
1.
Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto (piwo dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto owonąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (najlepiej na całą noc). -
2.
Ciasto odrywać prcjami i rozwałkowywać na placki wielkości dużego talerza. -
3.
Gotowy placek pokroić na ćwiartki (jak pizzę, na 8 części). Na każdej części ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki. -
4.
Ułożyć na blasze wyłożonej papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min. -
5.
Gotowe rogaliki podawać posypane cukrem pudrem.
ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej trzymać ciągle w lodówce, odrywać tylko potrzebną porcję. W ten sposób będzie ciągle zimne i będzie się lepiej rozwałkowywało.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym
Następny przepis: Rogaliki Topielce