Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Wprowadzamy rogalki marchewkowe z marmoladą – to niezwykła kombinacja marchewkowego ciasta z kremową słodkością marmolady. Te pyszne rogaliki to doskonała propozycja na jesienny poranek przy filiżance kawy lub herbaty. Wyróżniają się swym unikalnym kolorowym wyglądem, a także zaskakującym, lekko pikantnym smakiem marchewki, który idealnie komponuje się ze słodkością marmolad. Marchew dodaje nie tylko smaku, ale również sprawia, że rogaliki są wilgotne i miękkie. To idealne połączenie dla tych, którzy kochają eksperymentować w swojej kuchni kreując coś niesamowitego. Przepis na drożdżowe, marchewkowe rogaliki to prawdziwy przysmak dla miłośników słodkości.
admin
Składniki:
- 200g startej na drobnych oczkach marchewki
- 200g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- kilka łyżek marmolady
Rogaliki marchewkowe z marmoladą – jak zrobić?
- Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
- Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła. Koło dzielimy na 12 części – powstanie 12 trójkątów.
- Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki.
- Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
- Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić. Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Rogaliki marchewkowe z marmoladą – dodatkowe informacje
Rogaliki marchewkowe można podać również polane lukrem. Wówczas należy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu np. cytrynowego. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym
Następny przepis: Rogaliki Topielce