ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Oddajemy w Wasze ręce przepis, który zachwyci wszystkich miłośników domowego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Nasze rogaliki i bułeczki kruchodrożdżowe z nadzieniem będą idealne na poranny posiłek lub popołudniową przekąskę. To harmonijne połączenie kruchej ciasta z delikatnością drożdży i wyjątkowym nadzieniem. Spróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie. Czar tworzenia i formowania rogalików sprawi, że poczujecie się jak prawdziwi cukiernicy. Zachęcamy do kreatywności w doborze nadzienia. To przepis, który pozwoli Wam na twórczą ekspresję w kuchni!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- -1 kg. mąki
- -200 g. masła
- -200 g. margaryny
- -100 g.drożdży-rozczyn
- (1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
- – 2 jajka
- -3 żółtka
- -1 szklanka cukru
- -1 cukier waniliowy
- -szczypta soli
- -1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
- -1 szklanka letniego mleka
- nadzienie makowe:
- -3/4 puszki gotowej masy makowej(ok.500g.)
- nadzienie z marmolady:
- – marmolada wieloowocowa-ok.500 g.
- nadzienie serowe:
- -0,5 kg. sera tłustego
- -3 żółtka
- -1/2 szklanki cukru
- – olejek cytrynowy-opcjonalnie
- -1/2 budyniu białego
- kruszonka:
- -100 g. masła
- -70 g. cukru
- -1 cukier waniliowy
- -150 g. mąki
- 2 jajka do smarowania
Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem – jak zrobić?
- Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
- Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
- Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać mleko i chwilę zagnieść. Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
- Przygotować składniki na nadzienia.
- Na masę serową utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser i parę kropli olejku, suchy budyń i zmiksować. Na kruszonkę, składniki rozetrzeć palcami na gruby żwirek.
- Ciasto podzielić na części. Brać porcjami, można ważyć po ok. 0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu kłaść łyżeczkami nadzienie. Zwijać w rogaliki.
- Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w 175°C ok. 25 min.
- Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
- Nakładać masę serową, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
- Piec w 175°C ok. 25 min.
- Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.
- Moje starsze wypieki:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kolacz-slaski - Moje starsze wypieki.
xxxx – dodatkowe informacje
Piekłam z półtorej porcji. Wyszło mi 60 rogalików i 24 bułeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską
Następny przepis: Rogaliki imieninowe Marcina