ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

Oddajemy w Wasze ręce przepis, który zachwyci wszystkich miłośników domowego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Nasze rogaliki i bułeczki kruchodrożdżowe z nadzieniem będą idealne na poranny posiłek lub popołudniową przekąskę. To harmonijne połączenie kruchej ciasta z delikatnością drożdży i wyjątkowym nadzieniem. Spróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie. Czar tworzenia i formowania rogalików sprawi, że poczujecie się jak prawdziwi cukiernicy. Zachęcamy do kreatywności w doborze nadzienia. To przepis, który pozwoli Wam na twórczą ekspresję w kuchni!

Składniki:

  • Ciasto:
  • -1 kg. mąki
  • -200 g. masła
  • -200 g. margaryny
  • -100 g.drożdży-rozczyn
  • (1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
  • – 2 jajka
  • -3 żółtka
  • -1 szklanka cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -szczypta soli
  • -1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • -1 szklanka letniego mleka
  • nadzienie makowe:
  • -3/4 puszki gotowej masy makowej(ok.500g.)
  • nadzienie z marmolady:
  • – marmolada wieloowocowa-ok.500 g.
  • nadzienie serowe:
  • -0,5 kg. sera tłustego
  • -3 żółtka
  • -1/2 szklanki cukru
  • – olejek cytrynowy-opcjonalnie
  • -1/2 budyniu białego
  • kruszonka:
  • -100 g. masła
  • -70 g. cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -150 g. mąki
  • 2 jajka do smarowania

Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem – jak zrobić?

  1. Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
  2. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać mleko i chwilę zagnieść. Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
  4. Przygotować składniki na nadzienia.
  5. Na masę serową utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser i parę kropli olejku, suchy budyń i zmiksować. Na kruszonkę, składniki rozetrzeć palcami na gruby żwirek.
  6. Ciasto podzielić na części. Brać porcjami, można ważyć po ok. 0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu kłaść łyżeczkami nadzienie. Zwijać w rogaliki.
  7. Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w 175°C ok. 25 min.
  9. Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
  10. Nakładać masę serową, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
  11. Piec w 175°C ok. 25 min.
  12. Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.
  13. Moje starsze wypieki:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kolacz-slaski
  14. Moje starsze wypieki.

xxxx – dodatkowe informacje

Piekłam z półtorej porcji. Wyszło mi 60 rogalików i 24 bułeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską
Następny przepis: Rogaliki imieninowe Marcina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode