Rizi bizi z marchewką i grzybami

Rizi bizi z marchewką i grzybami

Rizi bizi z marchewką i grzybami to danie kuchni środkowoeuropejskiej, które zasługuje na wyjątkowe uznanie. Jest to przepis idealny dla osób poszukujących lekkich i pysznych posiłków. Składa się z delikatnego ryżu, słodkiej marchewki i aromatycznych grzybów, które razem tworzą niezwykle apetyczne danie. Urok tego przepisu tkwi w prostocie i szybkości jego przygotowania, a także możliwości personalizacji dodatkami zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Rizi bizi z marchewką i grzybami to unikalna kompozycja smaków, którą warto spróbować i wprowadzić do codziennego menu. Idealny dla wegetarian, ale też doskonały jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • Podstawowe składniki z zestawu b:
  • 2 torebki ryżu
  • 2 ugotowane marchewki
  • 25-30 dag grzybów leśnych (użyłam kurki, podgrzybki i prawdziwki)
  • Dodatkowy podstawowy składnik:
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • Robocze składniki:
  • 2 żółtka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Szczypta cukru
  • Masło
  • Sól, pieprz

Rizi bizi z marchewką i grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Żółtka rozetrzeć z oliwą i szczyptą cukru. Gdy ryż ostygnie połączyć go z żółtkami. Dodać odsączony z zalewy groszek, pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  3. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć na nie naszą potrawę. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w 180 stopniach.

Rizi bizi z marchewką i grzybami – dodatkowe informacje

Aby uprościć nasze rizi bizi, grzyby (zamiast smażyć) można razem z marchewką ugotować w wodzie do miękkości (około 30min).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem
Następny przepis: Ciasto Rodzynkowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode