Risotto z mięsem mielonym
Risotto, to wykwintne danie kuchni włoskiej jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, a dodatek delikatnego mięsa mielonego zapewnia mu dodatkowy smak i sycącą treść. Ten przepis na risotto z mięsem mielonym jest idealny dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż tylko klasycznego risotto. Jest prosty, ale niezwykle smakowity. Z mielonym mięsem, risotto nabiera nowego, wyrazistego charakteru. Dla miłośników połączeń ryżu i mięsa, to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu. Jeśli szukasz pełnowartościowego i aromatycznego dania, to ten przepis z mięsem mielonym jest dla Ciebie idealny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- woreczek ryżu (najlepiej do risotto)
- puszka kukurydzy
- 0,5 l słoik papryki konserwowej
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 100 ml wody
- kostka rosołowa
- 1 l soku pomidorowego
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki bazylii
Risotto z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Mięso mielone podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Cebulę i paprykę konserwową kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na 3 łyżkach oleju.
- Podlewamy wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Groszek gotujemy w wodzie aż zmięknie, a ryż gotujemy w osolonym wrzątku.
- Do mięsa wrzucamy podsmażone warzywa, ryż, osączoną kukurydzę z puszki, groszek i wszystko zalewamy sokiem pomidorowym.
- Wrzucamy kostkę rosołową, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem jeszcze dusimy około 15 minut.
- Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Risotto z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Do potrawy można dodać szczyptę chilli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorowa z ziołami
Następny przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka