Risotto z kurczakiem na winie

Risotto z kurczakiem na winie

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na risotto z kurczakiem na winie, który jest prawdziwym kulinarnym arcydziełem. To capolavoro kuchni włoskiej niezmiennie fascynuje swoją kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Właściwa kompozycja aromatycznych składników takich jak białe wino, kurczak i ryż arborio, sprawia, że risotto jest danie pełne niespodzianek. Jeżeli obawiasz się, że dodatek alkoholu jest nieodzowny, nie martw się! Podpowiemy również, jak z powodzeniem przyrządzić risotto bez wina. Przygotuj swój zestaw do gotowania i ciesz się przyjemnością tworzenia we własnej kuchni. Wypróbuj przepis, eksperymentuj i… buon appetito!

Składniki:

  • 30 dekagramów piersi z kurczaka
  • 30 dekagramów ryżu do risotto
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 mililitrów bulionu
  • 150 mililitrów białego wina
  • ok. 6-8 łyżek groszku zielonego
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła

Risotto z kurczakiem na winie – jak zrobić?

  1. Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek.
  2. Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu.
  3. Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam.
  4. Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 – 20 minut.
  5. Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem.
  6. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Sposób przygotowania:

Porady – Risotto z kurczakiem na winie

* Miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie.

* Miałam wino białe półwytrawne.

* Nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy.

* Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto z grzybami leśnymi
Następny przepis: Risotto z kurczakiem i kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode