Risotto z kurczakiem na winie
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na risotto z kurczakiem na winie, który jest prawdziwym kulinarnym arcydziełem. To capolavoro kuchni włoskiej niezmiennie fascynuje swoją kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Właściwa kompozycja aromatycznych składników takich jak białe wino, kurczak i ryż arborio, sprawia, że risotto jest danie pełne niespodzianek. Jeżeli obawiasz się, że dodatek alkoholu jest nieodzowny, nie martw się! Podpowiemy również, jak z powodzeniem przyrządzić risotto bez wina. Przygotuj swój zestaw do gotowania i ciesz się przyjemnością tworzenia we własnej kuchni. Wypróbuj przepis, eksperymentuj i… buon appetito!
admin
Składniki:
- 30 dekagramów piersi z kurczaka
- 30 dekagramów ryżu do risotto
- 1 czerwona papryka
- 1 mała papryczka chilli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 mililitrów bulionu
- 150 mililitrów białego wina
- ok. 6-8 łyżek groszku zielonego
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- szafran
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
Risotto z kurczakiem na winie – jak zrobić?
- Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek.
- Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu.
- Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam.
- Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 – 20 minut.
- Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem.
- Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Sposób przygotowania:
Porady – Risotto z kurczakiem na winie
* Miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie.
* Miałam wino białe półwytrawne.
* Nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy.
* Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z grzybami leśnymi
Następny przepis: Risotto z kurczakiem i kurkami