Risotto z krewetkami czosnkowymi

Risotto z krewetkami czosnkowymi

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z niezwykłym przepisem na risotto z krewetkami czosnkowymi. Delikatne risotto, doskonale skomponowane z lekko pikantnymi krewetkami i intensywnym aromatem czosnku, tworzy niebanalne, wykwintne danie idealne na kolację, ale też na specjalne okazje. Nic nie pobudza apetytu tak, jak zapach świeżo przygotowanego risotto z krewetkami czosnkowymi. Tą klasyczną, włoską potrawę możemy przyrządzić w domowym zaciszu, co daje możliwość dostosowania smaku do własnych preferencji. Jeśli lubisz połączenie ryżu, krewetek i czosnku, przepis na risotto z krewetkami czosnkowymi z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • na 4 osoby:
  • 200g drobno posiekanej marchewki
  • 200g drobno posiekanej cebuli
  • 200 g drobno posiekanego selera naciowego
  • 4 zabki czosnku
  • 2 lyzki masla
  • 2lyzki oliwy z oliwek
  • 100ml bialego wytrawnego wina
  • 200g ryzu do risotto (arborio lub carnarolli)
  • ok 1l goracego bulionu z kurczaka
  • 150g mrozonego groszku
  • sol,pieprz do smaku
  • 2-3 lyzki serka mascarpone
  • ok 7 duzych,surowych krewetek na osobe,czyli ok 600g w calosci.

Risotto z krewetkami czosnkowymi – jak zrobić?

  1. 1) Krewetki oczyszczamy, suszymy i marynujemy w soli, pieprzu oraz dwóch wyciśniętych ząbkach czosnku. Dolewamy oliwę i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do marynowania.
  2. 2) Gdy krewetki się marynują, w głębokiej patelni rozpuszczamy masło i na nim szklimy cebulę, seler i marchew przez około 5 minut. Po 5 minutach dodajemy resztę przeciśniętego czosnku, surowy ryż i szklimy przez około 3 minuty.
  3. 3) Kiedy ryż zacznie się szklić, dolewamy wino i odparowujemy, aż patelnia będzie prawie sucha. Wtedy zaczynamy dolewać bulion, około 2 nabierki na raz. Bulion musi być gorący, na granicy gotowania. Po dolaniu mieszamy nieustannie, uwalniając tym samym skrobię i kremowość z ryżu. Dodajemy kolejną nabierkę bulionu dopiero wtedy, kiedy patelnia wygląda sucha, a poprzednia porcja się praktycznie wchłonęła.
  4. 4) Długość gotowania ryżu będzie zależeć od rodzaju ryżu, który wybierzecie, jednak zazwyczaj zajmuje to około 20-22 minut maksymalnie. Musimy co jakiś czas próbować, ryż musi być al dente, na ząb. Dolewamy porcję bulionu i mieszamy do momentu, aż czujemy, że ryż jest prawie gotowy. Wtedy rozgrzewamy osobną patelnię, na której usmażymy krewetki. Wrzucamy je na suchą patelnię, oliwa w marynacie wystarczy, by nie przywarły. Smażymy je na dużym ogniu, aż się zwiną i z koloru szarego zmienią się w piękny koralowy róż.
  5. 5) Kiedy krewetki się usmażą, ryż powinien być gotowy. Wtedy dolewamy jeszcze jedną porcję bulionu, by rozluźnić risotto. Dodajemy groszek oraz mascarpone. Dobrze mieszamy tak, aby całość się ładnie połączyła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. PODAJEMY OD RAZU, z porcją krewetek, risotto nie czeka na nikogo.

xxxx – dodatkowe informacje

Risotto z krewetkami czosnkowymi to smaczne danie, które można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy trochę cierpliwości. Ważne jest, aby nad risotto stać i poświęcić mu odpowiednią uwagę. Podczas gotowania należy stale mieszać, aby uwolnić skrobię i nadążyć za kremowym i aksamitnym efektem.

Pamiętajmy również o dodawaniu bulionu w gorących porcjach. Najlepiej dodać kolejną porcję bulionu dopiero po odparowaniu poprzedniej. W ten sposób risotto będzie miało idealną konsystencję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiosenny obiad lub dodatek do grilla
Następny przepis: Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode