Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

Przedstawiamy przepis na klasyczne włoskie risotto z grzybami leśnymi, które wprowadzą nas w magiczną atmosferę włoskiej kuchni. Jest to danie, które łączy w sobie kremową, gładką teksturę ryżu risotto z intensywnym smakiem i aromatem grzybów leśnych. Używamy tu mrożonych grzybów, co jest doskonałym rozwiązaniem na każdą porę roku. Risotto z grzybami leśnymi jest łatwe do przygotowania i niezwykle sycące. Idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ciepłe, aromatyczne i pełne smaku – takie jest nasze risotto z grzybami leśnymi. Przystępujemy do gotowania!

Składniki:

  • 2 paczki ryżu arborio
  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • kilka listków grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • bulion lub wywar spod grzybów – taka ilość, aby przykryła paczki z ryżem
  • sól, pieprz

Risotto z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy ryż zmięknie, cedzimy go.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.
  3. Do miski wrzucamy ugotowany ryż i polewamy go sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

Risotto z grzybami mrożonymi.

Risotto z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/risotto-z-grzybami-lesnymi.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto z czerwoną kapustą
Następny przepis: Risotto z kurczakiem na winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode