Risotto z grzybami leśnymi
Przedstawiamy przepis na klasyczne włoskie risotto z grzybami leśnymi, które wprowadzą nas w magiczną atmosferę włoskiej kuchni. Jest to danie, które łączy w sobie kremową, gładką teksturę ryżu risotto z intensywnym smakiem i aromatem grzybów leśnych. Używamy tu mrożonych grzybów, co jest doskonałym rozwiązaniem na każdą porę roku. Risotto z grzybami leśnymi jest łatwe do przygotowania i niezwykle sycące. Idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ciepłe, aromatyczne i pełne smaku – takie jest nasze risotto z grzybami leśnymi. Przystępujemy do gotowania!
admin
Składniki:
- 2 paczki ryżu arborio
- 500 g mrożonych grzybów leśnych
- kilka listków grzybów suszonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- bulion lub wywar spod grzybów – taka ilość, aby przykryła paczki z ryżem
- sól, pieprz
Risotto z grzybami leśnymi – jak zrobić?
- Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy ryż zmięknie, cedzimy go.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.
- Do miski wrzucamy ugotowany ryż i polewamy go sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
Risotto z grzybami mrożonymi.
Risotto z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Porady
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/risotto-z-grzybami-lesnymi.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z czerwoną kapustą
Następny przepis: Risotto z kurczakiem na winie