Razowa szarlotka bez jajek
Przytulne, jesienne wieczory stanowią idealną okazję do pieczenia domowych wypieków. Dzisiejszy przepis na szarlotkę razową bez jajek to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów i doskonały pomysł dla osób na diecie wegańskiej lub cierpiących na alergię na jaja. Ta wariant szarlotki zachowa wszystkie charakterystyczne dla jabłecznika smaki – pikantną cynamonową nutę, delikatnie kwaśne jabłka i chrupiącą kruszonkę. Razowa mąka doda deserowi głębszego smaku i zwiększy jego wartość odżywczą. Zaskocz swoich bliskich tą nietypową wersją tego klasycznego deseru!
admin
Składniki:
- CIASTO:
- kasza manna – 1 szklanka
- płatki owsiane zwykłe – 1 szklanka
- otręby żytnie – 1 łyżka
- mąka orkiszowa razowa – ½ szklanki
- mąka tortowa – 1 i ½ szklanki
- cukier trzcinowy – ¾ szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- masło – 250 g
- PONADTO:
- jabłka (duże) – 4 sztuki
- cytryna – ½ sztuki
- kasza manna – 2 łyżki
Szarlotka razowa bez jajek – jak zrobić?
- Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. - Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.
- Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
- *jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru
Szarlotka razowa bez jajek – dodatkowe informacje
Ciasto można podawać osobom na dietach wykluczających jajka kurze /alergie/, ponieważ zrobione jest bez jajek.