Razowa szarlotka bez jajek

Razowa szarlotka bez jajek

Przytulne, jesienne wieczory stanowią idealną okazję do pieczenia domowych wypieków. Dzisiejszy przepis na szarlotkę razową bez jajek to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów i doskonały pomysł dla osób na diecie wegańskiej lub cierpiących na alergię na jaja. Ta wariant szarlotki zachowa wszystkie charakterystyczne dla jabłecznika smaki – pikantną cynamonową nutę, delikatnie kwaśne jabłka i chrupiącą kruszonkę. Razowa mąka doda deserowi głębszego smaku i zwiększy jego wartość odżywczą. Zaskocz swoich bliskich tą nietypową wersją tego klasycznego deseru!

Składniki:

  • CIASTO:
  • kasza manna – 1 szklanka
  • płatki owsiane zwykłe – 1 szklanka
  • otręby żytnie – 1 łyżka
  • mąka orkiszowa razowa – ½ szklanki
  • mąka tortowa – 1 i ½ szklanki
  • cukier trzcinowy – ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • masło – 250 g
  • PONADTO:
  • jabłka (duże) – 4 sztuki
  • cytryna – ½ sztuki
  • kasza manna – 2 łyżki

Szarlotka razowa bez jajek – jak zrobić?

  1. Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.
    Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.
  3. Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.
  4. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
  5. *jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru

Szarlotka razowa bez jajek – dodatkowe informacje

Ciasto można podawać osobom na dietach wykluczających jajka kurze /alergie/, ponieważ zrobione jest bez jajek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ravioli ze szpinakiem
Następny przepis: Razowe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode