Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem to wykwintne danie, które łączy w sobie najlepsze cechy kuchni włoskiej. Drobno pokruszony szpinak przeplata się z delikatnym serem, tworząc obłędny duet smaków wewnątrz doskonale ugotowanych ravioli. Intensywny aromat i wygląd dania są równie zachwycające jak jego smak. Jest to idealna propozycja obiadu na romantyczną kolację we dwoje, piknik w plenerze, albo rodzinny posiłek. Świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i dodatków. Mimo że przygotowanie ravioli ze szpinakiem wymaga pewnej precyzji i cierpliwości, efekt końcowy jest tego w pełni warty.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 jajka + 5 żółtek
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta szafranu (ewentualnie)
  • Farsz:
  • 500 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 150 g sera ricotta
  • 75 g tartego Parmezanu
  • 75 g orzechów (najlepiej Pini)
  • Masło szałwiowe:
  • 75 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 6 gałązek szałwi
  • Surówka z rukoli:
  • 1 opakowanie rukoli
  • średni granat
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 pomarańcze

Ravioli ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz :

    1. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i umyty szpinak.
    2. Dusić aż odparuje woda.
    3. Do miski przełożyć szpinak, dodać resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
  2. 2.
    Ciasto :

    1. Ze składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
  3. 3.
    Formowanie :

    1. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, formując podłużne prostokątny o szerokości około 10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Posmaruj drugą część ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie nakryj nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Potnij ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku.
    2. Zagotuj wodę z solą i wrzuć ravioli na 4-5 minut gotowania. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz.
  4. 4.
    Masło szałwiowe :

    1. W rondelku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone liście szałwii.
    2. Zdjąć z palnika i dodać śmietanę. Polewać gotowe ravioli.
  5. 5.
    Surówka :

    1. Przeprowadzić obróbkę wstępną produktów. Z pomarańczy wykroić pionowe cząstki.
    2. Połączyć ze sobą składniki i skropić sokiem z połowy pomarańczy.

Ravioli ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Polecam użycie świeżego szpinaku oraz krojenie ravioli za pomocą radełka ładniejszy efekt wizualny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)
Następny przepis: Razowa szarlotka bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode