RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)

RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)

Miłośnicy tradycyjnej, włoskiej kuchni docenią dzisiejszy przepis na ravioli z leśnymi grzybami – „Ravioli con i funghi”. Ten przepis na ravioli z grzybami to zestawienie delikatnej, domowej pasty ravioli z intensywnym smakiem leśnych grzybów. Taka kompozycja smaków to idealny pomysł na sycący obiad. Ravioli z grzybami to danie, które z pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej, ale również każdego, kto lubi próbować nowych, intrygujących smaków. Jeśli jesteś gotowy na kulinarną przygodę, ten przepis jest idealny dla Ciebie.

Składniki:

  • ciasto:
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • ok. 400 g grzybów prawdziwków lub ewentualnie innych leśnych
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 3 łyżki sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • sól
  • czrny pieprz
  • ewentualnie 1 żółtko (bałko zostawić do sklejania pierożków)
  • do podania:
  • ok. 300 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • starty parmezan
  • natka z pietruszki

Ravioli z leśnymi grzybami (ravioli con i funghi) – jak zrobić?

  1. Przygotować nadzienie.
    Na patelni rozgrzać oliwę z 2 ząbkami czosnku (w całości). Dodać oczyszczone i pokrojone na kawałeczki grzyby. Poczekać, aż grzyby zaczną puszczać wodę, a następnie dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok. 10 min. do momentu, aż woda wyparuje. Przestudzić i usunąć czosnek.
    Przestudzone grzyby zmiksować bardzo drobno rozdrabniaczem, dodać przeciśnietego przez praskę ziemniaka, starty parmezan i ewentualnie doprawić farsz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby farsz niezbyt się kleił można dodać żółtko.
    Nadzienie wstawić do lodówki na ok. godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
  2. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka. Roztrzepać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Gdy masa jajeczna zgęstnieje, zacząć zagniatać ciasto rękami (ewentualnie dodać odrobinę ciepłej wody, aby ułatwić połączenie się składników). Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min. 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
  3. Zlepianie ravioli. Ciasto podzielić na części, porcję ciasta rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy.
    Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychając powietrze), radełkiem wyciąć kwadraciki (z farszem znajdującym się w centrum).
  4. Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty (zależy od grubości ciasta), aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oliwy, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
  5. Ugotowane ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię ze śmietaną, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Delikatnie wymieszać potrząsając patelnią i poczekać, aż sos śmietanowy zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Podawać posypane startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
    Buon Appetito.

Słowa kluczowe: przepis na ravioli z grzybami, ravioli z grzybami

Porady – dodatkowe informacje

Do nadzienia można użyć mrożonych grzybów. Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny.

Ciasto: połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę ciepłej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Uformować kulkę i przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny.

Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt.4


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RAVIOLI z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (RAVIOLI con RICOTTA e SPINACI)
Następny przepis: Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode