Ravioli ze szpinakiem
Ravioli ze szpinakiem to wykwintne danie, które łączy w sobie najlepsze cechy kuchni włoskiej. Drobno pokruszony szpinak przeplata się z delikatnym serem, tworząc obłędny duet smaków wewnątrz doskonale ugotowanych ravioli. Intensywny aromat i wygląd dania są równie zachwycające jak jego smak. Jest to idealna propozycja obiadu na romantyczną kolację we dwoje, piknik w plenerze, albo rodzinny posiłek. Świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i dodatków. Mimo że przygotowanie ravioli ze szpinakiem wymaga pewnej precyzji i cierpliwości, efekt końcowy jest tego w pełni warty.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 3 jajka + 5 żółtek
- 1 łyżka wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta szafranu (ewentualnie)
- Farsz:
- 500 g szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól, pieprz (do smaku)
- 150 g sera ricotta
- 75 g tartego Parmezanu
- 75 g orzechów (najlepiej Pini)
- Masło szałwiowe:
- 75 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 6 gałązek szałwi
- Surówka z rukoli:
- 1 opakowanie rukoli
- średni granat
- 100 g orzechów włoskich
- 2 pomarańcze
Ravioli ze szpinakiem – jak zrobić?
-
1.
Farsz :- Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i umyty szpinak.
- Dusić aż odparuje woda.
- Do miski przełożyć szpinak, dodać resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
-
2.
Ciasto :- Ze składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
-
3.
Formowanie :- Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, formując podłużne prostokątny o szerokości około 10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Posmaruj drugą część ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie nakryj nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Potnij ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku.
- Zagotuj wodę z solą i wrzuć ravioli na 4-5 minut gotowania. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz.
-
4.
Masło szałwiowe :- W rondelku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone liście szałwii.
- Zdjąć z palnika i dodać śmietanę. Polewać gotowe ravioli.
-
5.
Surówka :- Przeprowadzić obróbkę wstępną produktów. Z pomarańczy wykroić pionowe cząstki.
- Połączyć ze sobą składniki i skropić sokiem z połowy pomarańczy.
Ravioli ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Polecam użycie świeżego szpinaku oraz krojenie ravioli za pomocą radełka ładniejszy efekt wizualny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)
Następny przepis: Razowa szarlotka bez jajek