RAVIOLI z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (RAVIOLI con RICOTTA e SPINACI)
Przygotowanie domowych włoskich klusek ravioli, to nie tylko frajda, ale przede wszystkim możliwość skomponowania ulubionego nadzienia. W tym przepisie, zdecydowaliśmy się połączyć dwa klasyczne składniki – delikatną ricottę i aromatyczny szpinak. Ta niewiarygodna mikstura będzie tworzyć pyszny, delikatny farsz – idealny dla osób szukających prostego, ale wykwintnego dnia. Te magiczne ravioli z ricottą i szpinakiem, czyli w oryginale „ravioli con ricotta e spinaci”, to prawdziwa lada dla miłośników włoskiej kuchni. Dieta śródziemnomorska w najlepszym wydaniu!
admin
Składniki:
- na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ciepła woda
- na nadzienie:
- 300 g sera ricotta
- 100 g ugotowanego szpinaku
- 5 łyżek sera typu parmezan
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- sól
- do podania:
- masło
- świeża szałwia
- starty parmezan
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ravioli z ricottą i szpinakiem (ravioli con ricotta e spinaci) – jak zrobić?
-
Przygotować nadzienie.
Szpinak dokładnie umyć, włożyć do dużego garnka, troszkę posolić i dodać odrobinę wody. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zmniejszy swoją obiętość i liście zmiękną (ok. 5-10 min.). Wystudzić szpinak, dobrze odcisnąć w dłoniach a następnie bardzo dobrze posiekać nożem lub jeszcze lepiej zmiksować rozdrabniaczem. Połączyć z ricottą, dodać starty na bardzo drobnej tarce parmezan, jajko, doprawić solą i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę (nadzienie można przygotować dzień wcześniej). -
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do rodkajajka. Rztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Jak masa jajecznia zgęśnieje zacząć zagniatać ciasto rękami (powoli dodawać odrobinę wody, aby ułatwić połączenie się składników). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min. 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać. -
A.Zlepianie ravioli używając formy.
Ciasto podzielić na części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na cienkie placki 2 porcje ciasta. Ułożyć jeden plack na formie oprószonej mąką, rozłożyć po łyżeczce nadzienia, przykryć drugim plackiem i mocno dociskając wałkować po formie. W momencie, kiedy będzie widać, że ravioli się od siebie odsączają, odwrócić formę, uderzyć nią mocno w stolnicę, w ten sposób wszystkie ravioli wypadną i będą gotowe.
B. Zlepianie ravioli bez formy.
Ciasto podzielić na części, porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychając powietrze), radełkiem wyciąć kwadraciki (z farszem znajdującym się w centrum). -
Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty (zależy od grubości ciasta), aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, dodać parę listków szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem.
Buon Appetito.
Słowa kluczowe: ravioli ricotta e spinaci
PORADY – dodatkowe informacje
Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny.
Ciasto: połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
Uformować kulkę i przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na min. 0,5 godziny.
Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt.4B.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RAVIOLI z DYNIOWYM NADZIENIEM (RAVIOLI con la ZUCCA )
Następny przepis: RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con i FUNGHI)