Raki w białym winie II

Raki w białym winie II

Oto niezwykle smakowity przepis, który zadowoli miłośników owoców morza. Raki w białym winie II to danie wprost stworzone dla tych, którzy poszukują oryginalnych smaków. Delikatne raki, duszone w aromatycznym białym winie, pozwalają przenieść się myślami nad ciepłe, morskie wybrzeże. Ta propozycja, idealna na specjalne okazje, to prawdziwe, kulinarnych doświadczenie. Przepis jest proste ale efektowne zarówno w smaku jak i prezentacji. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, potrawa jest dosyć prosta do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci.

Składniki:

  • 30 raków
  • pęczek kopru, najlepiej z baldachami
  • litr białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • gałązka świeżego tymianku
  • świeży liść laurowy
  • sól morska
  • łyżka masła

Raki w białym winie ii – jak zrobić?

  1. Zagotować wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne.
  2. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucić raki i gotować 3-4 minuty.
  3. Raki wyłowić łyżką cedzakową i przekładać na głęboką patelnię, zalewać przygotowanym winem i dusić na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawić w wywarze do ostygnięcia.
  4. Zimne raki smarować masłem i układać na półmisku.
  5. Na bazie wina, w którym gotowały się raki, można przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.

Słowa kluczowe: raki przepisy, potrawy z raków, gotowane raki, jak jeść raki, rak przepis. raki przepis, jak jeść raki

Porady – dodatkowe informacje

Kilka dobrych rad, jak przygotować raki:

– Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk.

– Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak.

– Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek.

– Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona.

– Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę (kiszeczkę).

– Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rajskie jabłuszka w syropie
Następny przepis: Ramen na bulionie wołowym z kością

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode