Raki w białym winie II
Składniki:
- 30 raków
- pęczek kopru, najlepiej z baldachami
- litr białego wytrawnego wina
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- gałązka świeżego tymianku
- świeży liść laurowy
- sól morska
- łyżka masła
Raki w białym winie ii – jak zrobić?
- Zagotować wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne.
- W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucić raki i gotować 3-4 minuty.
- Raki wyłowić łyżką cedzakową i przekładać na głęboką patelnię, zalewać przygotowanym winem i dusić na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawić w wywarze do ostygnięcia.
- Zimne raki smarować masłem i układać na półmisku.
- Na bazie wina, w którym gotowały się raki, można przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.
Słowa kluczowe: raki przepisy, potrawy z raków, gotowane raki, jak jeść raki, rak przepis. raki przepis, jak jeść raki
Porady – dodatkowe informacje
Kilka dobrych rad, jak przygotować raki:
– Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk.
– Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak.
– Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek.
– Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona.
– Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę (kiszeczkę).
– Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rajskie jabłuszka w syropie
Następny przepis: Ramen na bulionie wołowym z kością