RAJSKIE MLECZKO
Rajskie Mleczko to wyjątkowy przysmak, który rozbudza dziecięce wspomnienia i koi podniebienia dzięki swojej aksamitnej konsystencji. Znane również jako ptasie mleczko, ma lekki, słodki smak, który powoduje, że nie możemy się mu oprzeć. To prawdziwe arcydzieło kulinarne ma kremową, delikatną masę przełożoną waflowym spodem i pokrytą warstwą czekolady. Rajskie mleczko to doskonały wybór na deser po obiedzie lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Ponadto, jest to idealny sposób na podkreślenie smaku każdej kawy lub herbaty.
admin
Składniki:
- BISZKOPT
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kartoflanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- WARSTWA I BUDYNIOWA
- 3 budynie śmietankowe na 1/2 litra lub 2 na 3/4 litra
- 1 litr soku z czarnej porzeczki „TOMA”
- 4 łyżki cukru
- WARSTWA II ŚMIETANOWA
- 1/2 litra śmietany 36%
- 1 śmietan fix
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- WARSTWA III ŚMIETANOWO CZEKOLADOWA
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 śmietan fix
- 1 śmietana Śnieżka
- 1 czekolada mleczna
- dodatkowo
- 2 galaretki agrestowe
- 3/4 litra gorącej wody
- 1/2 kg ptasiego mleczka cytrynowego
Rajskie mleczko – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka. Mąki razem z proszkiem przesiać przez sitko i wymieszać. Dodać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min. w 180 C. Przestudzić i podzielić na dwie części. Spodnią część pozostawić grubszą.
- Na pierwszą część biszkoptu sporządzić warstwę budyniową: Z wymienionych składników ugotować budyń i gorący wylać na pierwszą część biszkoptu. Przestudzić.
- Na budyniu ułożyć 1/2 kg. cytrynowego ptasiego mleczka / na blaszkę 30 szt./ lekko wgniatając w masę budyniową. Całość zalać masą śmietanową.
- Śmietanę ubić z śmietan fix. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400ml. gorącej wody, przestudzić. Gęstniejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać i wylać na ptasie mleczko. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Przygotować warstwę śmietanowo czekoladową. Śmietanę 30% ubić z śmietan fix i śnieżką, dodać pokrojoną nożem w słupki czekoladę, delikatnie wymieszać, wylać na drugą część biszkoptu, wyrównać łopatką z ząbkami dla ładniejszego efektu.
- Galaretki agrestowe rozpuścić w 3/4 l. gorącej wody, przestudzić i gęstniejącą galaretką zalać placek.
- Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
RAJSKIE MLECZKO – Dodatkowe informacje
Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rajskie jabłuszka kandyzowane..
Następny przepis: Raki w białym winie II