Rainbow cake - tort tęczowy z posypką

Rainbow cake – tort tęczowy z posypką

Zanurz się w kolorowy świat deserów z naszym przepisem na tort Rainbow Cake. Ten przepis, który jest równie atrakcyjny wizualnie, jak i smaczny, to absolutny hit na każdym przyjęciu. Kiedy ciasto jest pokrojone, odsłania pięć jaskrawych warstw, które razem tworzą tęczę. Przygotowanie tej słodkiej symfonii kolorów jest proste, dzięki naszemu przepisowi. Do jego przygotowania potrzebujesz podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej kuchni, a efekt końcowy jest absolutnie oszałamiający. To nie tylko deser, ale także prawdziwy spektakl kolorów, który rozbudza apetyt zmysłów! Zróbmy zatem Rainbow Cake.

Składniki:

  • Biszkopty:
  • 9 jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/3 łyżeczki barwnika spożywczego w żelu: fioletowego, turkusowego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego, różowego
  • Krem I:
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki lemon curd
  • Krem II:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ponadto:
  • ok 200 g posypki cukrowy maczek kolorowy
  • cukierki mms do dekoracji

Rainbow cake – tort tęczowy z posypką – jak zrobić?

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, powoli dosypujemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. ubijamy parę minut. Mieszamy delikatnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dzielimy na 7 części do osobnych miseczek. Do każdej dodajemy barwnik i mieszamy delikatnie. Wylewamy na blaszki o średnicy 16 cm i pieczemy po ok 15 minut do suchego patyczka.
  2. Krem I: ubijamy mascarpone z lemon curd.
  3. Krem II: ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  4. Przekładamy tort na przemian 2 kremami, aż do wyczerpania składników. Pokrywamy boki tortu oraz blat kremem 1.
  5. Posypujemy tort posypką. Dekorujemy rozetkami z reszty śmietany zabarwionej barwnikiem turkusowym. Na każdej rozetce układamy 1 cukierek mms.

Rainbow cake – dodatkowe informacje

Gdy nie mamy wielu barwników, wystarczą kolory podstawowe: czerwony, żółty, niebieski. Pomarańcz powstanie z połączenia czerwonego i żółtego, fioletowy z niebieskiego i czerwonego, zielony z żółtego i niebieskiego, różowy – odrobina czerwonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ragout z kurczaka
Następny przepis: Rajskie jabłuszka kandyzowane..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode