Racuszki z kaszki ryżowej
Przygotuj się na wyjątkowe racuszki, których głównym składnikiem jest kaszka ryżowa. To nie tylko zdrowsza wersja tradycyjnych racuchów, ale też idealny pomysł na nietypowe śniadanie czy deser. Te proste w wykonaniu, aromatyczne placki mogą okazać się świetną alternatywą dla tych, którzy pragną wprowadzić do swojej diety więcej potraw na bazie ryżu. Kaszka ryżowa sprawia, że racuchy są delikatne i lekkie, a jej naturalna słodycz zapewnia doskonały smak. Na przykład można je podawać z ulubionymi owocami, jogurtem czy miodem. Odkryj, jak łatwo można zrobić racuszki z kaszki ryżowej!
admin
Składniki:
- 5 łyżek kaszki mleczno-ryżowej o smaku bananowym
- 2 łyżki mąki
- 1/2 banana
- jajko
- olej do smażenia
Racuszki z kaszki ryżowej – jak zrobić?
-
1.
Jajko rozkłócamy. Wsypujemy kaszkę. Mieszamy. Dodajemy mąkę i wlewamy 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. -
2.
Banana obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do masy. Mieszamy. -
3.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy racuszki na rumiano.
Racuszki z kaszki ryżowej – dodatkowe informacje
Racuszki z kaszki ryżowej smażę w następujący sposób: łyżką nabieram porcję masy i zsuwam na patelnię za pomocą drugiej łyżki. Ciasta wystarczy na 6 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki z jabłkiem i otrębami
Następny przepis: racuszki z ryżu na słodko