racuszki twarogowe błyskawiczne
Racuszki twarogowe błyskawiczne to przepis na idealne, lekkie i sycące danie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Tradycyjne polskie racuszki w tym wariancie, z dodatkiem twarogu, zyskują niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Dodatek sernika nie tylko dodaje im smaku, ale także uczyni je bardziej sycącymi. To idealne danie na każdy posiłek – od śniadania po kolację. Przepis na racuszki jest prosty, pozwala na kreatywne modyfikacje, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Spróbuj racuszków twarogowych – odkryj nowy wymiar tego tradycyjnego dania.
admin
Składniki:
- 250 gram serka twarogowego półtłustego (1 kostka)
- 2 średnie jaja (osobno żółtka i białka)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 130 gram mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- do podania: konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puder
Racuszki twarogowe błyskawiczne – jak zrobić?
- Ser ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz). Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Smażymy na oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
racuszki twarogowe – dodatkowe informacje
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie konfitura wiśniowa i bita śmietana.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki na kwaśnym mleku
Następny przepis: Racuszki z jabłkiem i otrębami