racuszki twarogowe błyskawiczne

racuszki twarogowe błyskawiczne

Racuszki twarogowe błyskawiczne to przepis na idealne, lekkie i sycące danie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Tradycyjne polskie racuszki w tym wariancie, z dodatkiem twarogu, zyskują niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Dodatek sernika nie tylko dodaje im smaku, ale także uczyni je bardziej sycącymi. To idealne danie na każdy posiłek – od śniadania po kolację. Przepis na racuszki jest prosty, pozwala na kreatywne modyfikacje, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Spróbuj racuszków twarogowych – odkryj nowy wymiar tego tradycyjnego dania.

Składniki:

  • 250 gram serka twarogowego półtłustego (1 kostka)
  • 2 średnie jaja (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 130 gram mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • do podania: konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puder

Racuszki twarogowe błyskawiczne – jak zrobić?

  1. Ser ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz). Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  2. Smażymy na oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

racuszki twarogowe – dodatkowe informacje

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie konfitura wiśniowa i bita śmietana.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuszki na kwaśnym mleku
Następny przepis: Racuszki z jabłkiem i otrębami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode