Racuszki na kwaśnym mleku

Racuszki na kwaśnym mleku

Przedstawiamy przepis na tradycyjne, domowe racuszki na kwaśnym mleku. Są one znakomitą propozycją na śniadanie czy deserek, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Te pyszne placki z kwaśnym mlekiem mają niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. Przygotowując je według naszego przepisu, możemy cieszyć się nie tylko ich wspaniałym aromatem, ale także korzyściami zdrowotnymi płynącymi z kwaśnego mleka. Co więcej, racuchy na kwaśnym mleku są wyjątkowo proste do wykonania, a więc nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Zachęcamy do wypróbowania tego tradycyjnego przepisu i cieszenia się smakiem domowej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka kwaśnego
  • ok. 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo: olej do smażenia

Racuszki na kwaśnym mleku – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę przesiać. Kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

  2. 2.

    Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej

  3. 3.

    i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  4. 4.

    Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietaną.

Racuszki na kwaśnym mleku – dodatkowe informacje

Można dodać 2 łyżki mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.

Można również utrzeć na tarce 2-3 jabłka do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuszki jogurtowe
Następny przepis: Racuszki z Jabłkami na Serku Homogenizowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode