Racuszki na kwaśnym mleku
Przedstawiamy przepis na tradycyjne, domowe racuszki na kwaśnym mleku. Są one znakomitą propozycją na śniadanie czy deserek, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Te pyszne placki z kwaśnym mlekiem mają niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. Przygotowując je według naszego przepisu, możemy cieszyć się nie tylko ich wspaniałym aromatem, ale także korzyściami zdrowotnymi płynącymi z kwaśnego mleka. Co więcej, racuchy na kwaśnym mleku są wyjątkowo proste do wykonania, a więc nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Zachęcamy do wypróbowania tego tradycyjnego przepisu i cieszenia się smakiem domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka kwaśnego
- ok. 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo: olej do smażenia
Racuszki na kwaśnym mleku – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać. Kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
-
2.
Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej
-
3.
i smażyć z obu stron na złoty kolor.
-
4.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietaną.
Racuszki na kwaśnym mleku – dodatkowe informacje
Można dodać 2 łyżki mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.
Można również utrzeć na tarce 2-3 jabłka do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki jogurtowe
Następny przepis: Racuszki z Jabłkami na Serku Homogenizowanym