Racuszki jogurtowe

Racuszki jogurtowe

Racuszki jogurtowe są jednym z tych tradycyjnych przepisów, które przypominają o smakach dzieciństwa. Ich przygotowanie jest łatwe, szybkie i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnej. Główne składniki to jogurt, mąka, jaja i drożdże, które połączone razem dają w efekcie puszyste, lekko kwaśne placuszki. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub zimową przekąskę. Można je podawać z dowolnym dodatkiem: świeżymi owocami, dżemem, bitą śmietaną czy nawet międem. Racuchy jogurtowe to doskonały sposób na przygotowanie słodkiego posiłku dla całej rodziny i świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Właśnie ten prosty, ale pyszny przepis przedstawimy poniżej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jogurty naturalne (400ml)

Racuszki jogurtowe – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z jajkami i jogurtem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy olej lub oliwę.
  2. Smażymy na patelni teflonowej małym ogniu. W zależności od upodobań możemy, ale nie musimy dodawać tłuszczu do smażenia. Podajemy posypane cukrem pudrem.
    Smacznego 🙂

Racuszki jogurtowe – dodatkowe informacje

Można do nich dodać pokrojone w drobna kostkę owoce lub 10 dkg wiórków kokosowych. Ciasto z wiórkami najlepiej odstawić na pół godzinę, żeby trochę napęczniały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RACUSZKI JABŁKOWE Z MĄKI GRYCZANEJ I AMARANTUSOWEJ Z ORZECHAMI dietetyczne, bezglutenowe
Następny przepis: Racuszki na kwaśnym mleku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode