Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami to kusząca propozycja dla wielbicieli słodkich smakołyków. Ta aromatyczna danie, łącząca w sobie tradycyjne polskie racuchy z owocowym smakiem truskawek oddanym przez proces karmelizacji, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyjątkowe połączenie miękkości racuchów z kuszącym, słodkim smakiem karmelizowanych truskawek tworzy symfonię smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagających kulinarnie smakoszy. Przepis jest nie tylko pyszny, ale również prosty do wykonania, a karmelizowanie truskawek podnosi go na zupełnie wyższy poziom. Spróbuj sam i odkryj magię tej niepowtarzalnej kompozycji.

Składniki:

  • Ciasto:
  • serek waniliowy – 350 gramów
  • mleko – 1 szklanka
  • Jajko – 1 sztuka
  • cukier (można pominąć;) – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • mąka – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Karmelizowane truskawki:
  • truskawki – 450 gramów
  • miód – 4 łyżki
  • Smażenie:
  • olej – 5 łyżek

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami – jak zrobić?

  • 1.
    Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych – mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło.
  • 2.
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki – jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.
  • 3.
    Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki.

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami – dodatkowe informacje

Możecie karmelizować także w całości truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy z gruszek - ulęgałek
Następny przepis: Racuchy z jabłkiem na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode