Racuchy z jabłkiem na maślance
Racuchy z jabłkiem na maślance to staropolski przepis, który z powodzeniem przeżywa swój renesans w nowoczesnej kuchni. To doskonały pomysł na słodkie, nieco inne śniadanie, przygotowane z łatwo dostępnych składników. Racuchy zachwycają niezwykle puszystą konsystencją, którą zawdzięczają maślance. Dodatek kwaśnych jabłek wprowadza w smaku nutę lekkości i odświeżającej soczystości. Wykorzystanie maślanki nadaje racuchom wyjątkowej delikatności, a zarazem doskonale komponuje się z kwaskowatością jabłek, tworząc harmonijną całość. Bez względu na to, czy szukasz przepisu na rodzinne śniadanie lub chcesz zaserwować coś specjalnego dla swoich gości, racuchy na maślance z jabłkiem to doskonała opcja.
admin
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- około 1,5 szklanki mąki (najlepiej według uznania, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- jabłka
- cukier puder do oprószenia racuchów
Racuchy z jabłkiem na maślance – jak zrobić?
Słowa kluczowe: racuchy na maślance przepis, racuszki z maślanką, placuszki na maślance
Porady – Racuchy z jabłkiem na maślance – dodatkowe informacje
Rada:
Maślankę możemy zastąpić zsiadłym mlekiem są równie smaczne.
Jabłka możemy zastąpić dowolnymi owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuchy z karmelizowanymi truskawkami
Następny przepis: Racuchy z truskawkami