Racuchy z jabłkiem na maślance

Racuchy z jabłkiem na maślance

Racuchy z jabłkiem na maślance to staropolski przepis, który z powodzeniem przeżywa swój renesans w nowoczesnej kuchni. To doskonały pomysł na słodkie, nieco inne śniadanie, przygotowane z łatwo dostępnych składników. Racuchy zachwycają niezwykle puszystą konsystencją, którą zawdzięczają maślance. Dodatek kwaśnych jabłek wprowadza w smaku nutę lekkości i odświeżającej soczystości. Wykorzystanie maślanki nadaje racuchom wyjątkowej delikatności, a zarazem doskonale komponuje się z kwaskowatością jabłek, tworząc harmonijną całość. Bez względu na to, czy szukasz przepisu na rodzinne śniadanie lub chcesz zaserwować coś specjalnego dla swoich gości, racuchy na maślance z jabłkiem to doskonała opcja.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • około 1,5 szklanki mąki (najlepiej według uznania, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • jabłka
  • cukier puder do oprószenia racuchów

Racuchy z jabłkiem na maślance – jak zrobić?



  1. Racuchy z jabłkiem na maślance

Słowa kluczowe: racuchy na maślance przepis, racuszki z maślanką, placuszki na maślance

Porady – Racuchy z jabłkiem na maślance – dodatkowe informacje

Rada:
Maślankę możemy zastąpić zsiadłym mlekiem są równie smaczne.
Jabłka możemy zastąpić dowolnymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy z karmelizowanymi truskawkami
Następny przepis: Racuchy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode