RACUCHY Z JABŁKAMI

RACUCHY Z JABŁKAMI

Ciepłe, pachnące racuchy z jabłkami to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Ten tradycyjny polski deser, dzięki pomysłowi siostry Anastazji, zyskał nowe, jeszcze bardziej rozkoszne oblicze. Siostry Anastazji przepis na racuchy jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zdumiewa swoim smakiem. Wolno pieczone jabłka dodają deserowi słodkości, a lekka, puszysta struktura ciasta to istne niebo dla podniebienia. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią domowe wypieki pełne prostoty i prawdziwego smaku. Racuchy z jabłkami siostry Anastazji to smak dzieciństwa, do którego z przyjemnością wracamy.

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (u mnie cukier waniliowy)
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • 2 – 3 miękkie jabłka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli (pominęłam)

Racuchy z jabłkami – jak zrobić?

  1. Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia (ja zawsze mąkę przesiewam z proszkiem). Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając dodawać go do ciasta.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, kroić krążki o grubości ok 1/2 cm.
  3. Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyc z obu stron.
  4. Układać na papierowym ręczniku aby tłuszcz obciekł.
  5. Podawać posypane cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: racuchy z jabłkami siostry anastazji, racuchy siostry anastazji

RACUCHY Z JABŁKAMI – Dodatkowe informacje

Do smażenia najlepiej używać oleju o wysokiej temperaturze gotowania wtedy w potrawach nie czuć spalonego oleju. Najlepszy jest olej z avokado lub olej rzepakowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy z gruszek - ulęgałek
Następny przepis: Racuchy z jabłkiem na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode