RACUCHY Z JABŁKAMI
Ciepłe, pachnące racuchy z jabłkami to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Ten tradycyjny polski deser, dzięki pomysłowi siostry Anastazji, zyskał nowe, jeszcze bardziej rozkoszne oblicze. Siostry Anastazji przepis na racuchy jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zdumiewa swoim smakiem. Wolno pieczone jabłka dodają deserowi słodkości, a lekka, puszysta struktura ciasta to istne niebo dla podniebienia. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią domowe wypieki pełne prostoty i prawdziwego smaku. Racuchy z jabłkami siostry Anastazji to smak dzieciństwa, do którego z przyjemnością wracamy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (u mnie cukier waniliowy)
- ok. 40 dag mąki pszennej
- 2 – 3 miękkie jabłka
- tłuszcz do smażenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (pominęłam)
Racuchy z jabłkami – jak zrobić?
- Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia (ja zawsze mąkę przesiewam z proszkiem). Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając dodawać go do ciasta.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, kroić krążki o grubości ok 1/2 cm.
- Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyc z obu stron.
- Układać na papierowym ręczniku aby tłuszcz obciekł.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: racuchy z jabłkami siostry anastazji, racuchy siostry anastazji
RACUCHY Z JABŁKAMI – Dodatkowe informacje
Do smażenia najlepiej używać oleju o wysokiej temperaturze gotowania wtedy w potrawach nie czuć spalonego oleju. Najlepszy jest olej z avokado lub olej rzepakowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuchy z gruszek - ulęgałek
Następny przepis: Racuchy z jabłkiem na maślance