Racuchy z gruszek – ulęgałek
Racuchy z gruszek to proste i smaczne danie, które możemy przygotować samodzielnie w domu. W szczególności jeśli wykorzystamy do tego gruszki ulęgałki, które są jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców sezonowych. Ich słodko-kwasowy smak doskonale komponuje się ze smakami innych składników tworzą niepowtarzalną symfonię smaków. Co istotne, gruszki ulęgałki są również wyjątkowo zdrowe. Oprócz dużej ilości witamin, zawierają też błonnik, szczególnie korzystny dla naszego układu trawiennego. Dzięki temu przepis na racuchy z gruszek ulęgałek to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Idealne na deser, podwieczorek – albo wręcz na śniadanie.
admin
Składniki:
- 60 dag gruszek – ulęgałek
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18 %
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- mała łyżeczka maku (dla dekoracji)
- 50 ml oleju do smażenia
Racuchy z gruszek – ulęgałek – jak zrobić?
-
1. Gruszki umyć, osuszyć, zetrzeć ze skórką na tarce.
-
2. Pierwsza masa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, śmietanę, mak i powoli wymieszać.
-
3. Druga masa: Ubić pianę z białek, dodać do masy z ulęgałek, stopniowo wsypywać przesianą mąkę, mieszać, na koniec wymieszać z pierwszą masą, potem wsypać przesiany cukier puder i wymieszać. Wlewać porcje masy na wierzch karbowanej patelni z rozgrzanym olejem i smażyć 10 minut na złoty kolor z obu stron.
-
4. Podawać z dżemem, lub inną konfiturą, wedle uznania.
Racuchy z gruszek – ulęgałek – dodatkowe informacje
Jeżeli zostało nam dużo racuchów z gruszek ulęgałek i nie możemy ich zjeść, możemy je zamrozić i potem tylko je odgrzać na patelni…