Racuchy na maślance z jabłkami

Racuchy na maślance z jabłkami

Racuchy na maślance z jabłkami to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Te aromatyczne placki idealnie łączą w sobie smak dojrzałych jabłek i lekko kwaśnej maślanki, tworząc wspaniałe danie idealne na przekąskę czy deser. Nasz przepis na racuchy na maślance z jabłkami to doskonałe połączenie prostoty wykonania i prawdziwie domowego smaku. Rozpływające się w ustach placuszki cieszą się niezmienną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Spróbuj i Ty tego klasycznego przepisu na racuchy z maślanką i jabłkami – zaskocz swoich bliskich niezrównanym smakiem tych tradycyjnych polskich placków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sodu
  • 3 kwaskowe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów

Racuchy na maślance z jabłkami – jak zrobić?

  1. Maślankę przelać do miseczki, dodać jajko, mąkę, cukier waniliowy, sól, sodę – wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Jabłka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do masy, wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i wykładać porcje masy formując okrągłe, zgrabne racuchy.
  4. Racuchy smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż do zarumienienia.
  5. Gotowe racuchy oprószyć cukrem pudrem.
  6. Smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Racuchy na maślance z jabłkami – przepis

Placki z maślanką i jabłkami to pyszna i sycąca propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie. Znajdziesz tutaj przepis na racuchy z jabłkami na maślance, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Racuchy z maślanką i jabłkami są aromatyczne i puszyste.

Aby przygotować racuchy na maślance, będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie racuchów z jabłkami na maślance:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. Dodaj jajka oraz maślankę i dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie i bezgrudek ciasto.
  3. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do ciasta, mieszając delikatnie.
  4. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
  5. Na patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki o średnicy około 10 cm.
  6. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu, odkładaj racuchy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Serwuj racuchy na maślance z jabłkami na ciepło, polane miodem, cukrem pudrem lub sosem karmelowym.

Mamy nadzieję, że ten prosty przepis na racuchy z jabłkami na maślance przypadnie Ci do gustu. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: racuchy jak pączki
Następny przepis: Racuchy wigilijne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode