racuchy jak pączki
Czy są tu miłośnicy racuchów? Zaprezentowany tutaj przepis na „racuchy jak pączki” stanowi doskonały pomysł na szybki deser albo podwieczorek. Te drożdżowe cudenka są puchowe i mięciutkie, a na dodatek smakują jak pączki. Same racuchy z powodzeniem można piec, jednak z naszym przepisem sprawdzą się również z termomiksem. Bez względu na to, czy jesteś amatorem czy doświadczonym kucharzem, racuchy z tego przepisu z pewnością podbiją twoje podniebienie. Te wspaniałe słodkości to doskonały sposób na smakowitą przekąskę dla całej rodziny.
admin
Składniki:
- 200 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 25 gramów drożdży
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 1 jajo
- 1 łyżeczka spirytusu
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (takiego w temperaturze ciała)
- szczypta soli
- około 0,5 litra oleju do smażenia
- cukier puder
Racuchy jak pączki – jak zrobić?
-
1.
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, zaczyn, spirytus i sól, zmiksować wszystko na gładką masę ( konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę).
Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 – 60 minut ( ma zwiększyć swoją objętość minimum 3 – krotnie).
W rondlu rozgrzać olej, nabierać porcje ciasta wielkości 1 łyżki, smażyć na rumiano z obu stron (racuszki mają swobodnie pływać w oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: racuchy drożdżowe jak pączki, racuchy jak pączki, racuchy pieczone, racuchy thermomix
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto racuchów jak pączki będzie łatwiej odchodziło od łyżki, kiedy będziemy ją zamaczać w szklance z zimną wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: racuchy drożdżowe z jagodami
Następny przepis: Racuchy na maślance z jabłkami