racuchy drożdżowe z jagodami

racuchy drożdżowe z jagodami

Czy ktoś z nas nie kocha smaku domowych racuchów? Ten przepis na racuchy drożdżowe z jagodami z pewnością zachwyci was swoim smakiem. Ta tradycyjna i bardzo lubiana potrawa idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Specjalny smak i puszystość uzyskujemy dzięki drożdżom, które są głównym składnikiem ciasta. Natomiast dodatek jagód daje odrobinę słodyczy i orzeźwienia. Racuchy są chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i pachnące. Ten przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 gramów drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka jagód

Racuchy drożdżowe z jagodami – jak zrobić?

  1. Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do „ruszenia”.
    Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
    Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
    Jagody myjemy i odsączamy z wody.
    Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.
  2. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego 🙂

racuchy drożdżowe z jagodami – dodatkowe informacje

Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie. Ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Następny przepis: racuchy jak pączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode