quiche ze szpinakiem i fetą

quiche ze szpinakiem i fetą

Czy pamiętasz popularną quiche Lorraine? Nasza dzisiejsza propozycja jest jej zdrowszą alternatywą. Quiche ze szpinakiem i fetą to pyszny i sycący sposób na podanie tego cennego zielonego warzywa. Delikatne, kruche ciasto, kremowe nadzienie z jaj, śmietany i szpinaku oraz charakterystyczny pikantny smak fety tworzą naprawdę udane połączenie. Ten przepis jest doskonałym rozwiązaniem na sycący lunch czy kolację – zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Quiche ze szpinakiem i fetą to propozycja dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni i zdrowych, warzywnych wypieków.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • duży pęczek szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta (około 200 g)
  • 10 dag dowolnego sera żółtego (najlepiej łagodnego, mało słonego)
  • 4 jajka (najlepiej „od kurki” klasy 0)
  • 4 łyżki kwasnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Quiche ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp 200 stopni C.
  2. Topimy masło, na które wrzucamy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy opłukany i wysuszony szpinak i smażymy chwilę, aby szpinak trochę zmiękł.
  3. Okrągłą tortownicę wykładamy ciastem francuskim.
  4. Na ciasto układamy szpinak (jeśli mamy duże liście, możemy go pokroić), a na szpinak układamy pokruszoną fetę.
  5. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy pieprz. Masy jajecznej wylewamy na szpinak z fetą.
  6. Posypujemy startym żółtym serem.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż zrumieni się i „suchy patyczek” włożony w środek będzie wskazywał gotowość (czas pieczenia może być krótszy, trzeba pilnować, żeby nie spalić – ważne, żeby masa jajeczna się ścięła).

Słowa kluczowe: quiche przepis ze szpinakiem, quiche ze szpinakiem i fetą, quiche ze szpinakiem.

quiche ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje

zamiast świeżego mozna użyć mrożonego szpinaku, trzeba go tylko dłużej dusić na maśle


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem
Następny przepis: Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode