Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem

Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem

Quesadilla to ulubione meksykańskie danie wielu smakoszy na całym świecie. Jest to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie pikantnego kurczaka, świeże warzywa i topiony żółty ser. Nasz przepis na quesadillę z kurczakiem, warzywami i żółtym serem to jedna z najsmaczniejszych i najprostszych kompozycji kulinarnej, którą można podać zarówno na obiad, jak i na specjalne okazje. Tworzy idealne połączenie witamin i białek, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poczuj esencję Meksyku na swoim talerzu z tą pyszną, szybką i pełną smaków quesadillą z warzywami.

Składniki:

  • Składniki na 3 quesadille:
  • 6 sztuk pszennych placków tortilla o średnicy ok.24 cm
  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 300 gram tartego żółtego sera
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i smażymy na oleju, doprawiając ją przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Kiedy będzie już ładnie złocista, przekładamy ją do innego naczynia.
  2. Cebulę białą i czerwoną kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy.
  3. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak, przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu smażymy wszystkie pokrojone warzywa, na koniec dodając czerwoną fasolę, kawałki podsmażonego kurczaka i doprawiając całość do smaku jedynie solą i pieprzem.
  4. Czystą i suchą patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Kładziemy na niej placek tortilla, równomiernie rozkładamy na jej powierzchni starty ser żółty (ok. 1 garść), a następnie układamy przygotowany wcześniej farsz. Następnie całość posypujemy serem żółtym i kładziemy na wierzch placek tortilla, delikatnie dociskając.
  5. Czekamy ok.1-2 minuty do momentu, aż ser żółty się rozpuści, a placek stanie się lekko przypieczony i chrupiący. Po tym czasie należy przełożyć quesadillę na drugą stronę – najlepiej zrobić to przykładając talerz, aby całość się nie rozleciała.
  6. Kiedy quesadilla przypiecze się już z obu stron, wystarczy pokroić ją na trójkąty. Smacznego!

Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem – dodatkowe informacje

Quesadilla doskonale smakuje solo, jak i podana z dipami: serowym lub ostrzejszą salsą, która nada jej jeszcze więcej wyrazistości. Danie to można przygotować również z wieloma innymi dodatkami – na przykład z kolorowymi paprykami, papryczką chili, mini kolbami kukurydzy czy kukurydzą z puszki. Dodając więcej warzyw, można też przyrządzić wersję wegetariańską, bez dodatku mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quesadilla z kurczakiem i papryką
Następny przepis: quiche ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode