Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami to danie, które stanowi perfekcyjny balans pomiędzy tradycją a nowoczesnością. Od lat króluje na polskich stołach, szczególnie podczas świąt wielkanocnych, ale nie tylko. To właśnie prostota i wielowymiarowość smaków sprawiają, że wszyscy wracamy do żurku z upodobaniem, niezależnie od okazji. Przepis, który przedstawiamy, to prawdziwa uczta dla podniebienia – połączenie kwasowego żurku, aromatycznej okrasy i tłuczonych ziemniaków. Ciepłe, sycące i dowodzące, że kuchnia polska potrafi zaskakiwać swoją różnorodnością. Idealne danie na każdy poranek, a jego przygotowanie dostarczy wiele radości nie tylko amatorom kuchni.

Składniki:

  • 0,5 litra dobrego żurku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pora
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ok. 150g boczku
  • 4 frankfurterki
  • 5 pieczarek
  • jajko
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • margaryna
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • magii
  • majeranek

Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Z boczku odcinamy dolną skórę z tłuszczem wrzucamy do wody razem z frankfurterkami, zielenią i liściem (ja daję wody ok 3,5 litra) gotujemy tak przez 20 minut, dodajemy sól i kostkę.
  2. Warzywa ścieramy na tarce, por kroimy, pieczarki też. Dorzucamy do naszego wywaru i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
  3. W tym czasie boczek kroimy na drobną kostkę razem z cebulą, najpierw podsmazamy boczek, potem dokładamy cebulę i smażymy na piękny kolor. Ja używam margaryny do smażenia.
  4. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut.
  5. Po 40 minutach gotowania dolewam do wywaru żurek i tak chwilę jeszcze gotujemy. Do żurku dodajemy około jedną łyżkę naszego boczku z cebulą (resztę zostawiamy do ziemniaków), doprawiamy i posypujemy majerankiem.
  6. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem dodając naszą cebulę z boczkiem po trochu. Tłuczemy dodajemy boczek i cebulę, dalej tłuczemy itd. Nasza okrasa musi mieć dość sporo tłuszczu, tłuczemy aż ziemniaki będą miały ładną masę. Jajko gotujemy na twardo.
  7. Na środek naszej miseczki układamy stożek z ziemniaków, w koło nalewamy żurek, na wierz układamy kawałek jajka.

Smacznego.

Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami – dodatkowe informacje

Frankfuterki kroimy przed podaniem, można też użyć białej kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię
Następny przepis: Pyzy z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode