Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami
Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami to danie, które stanowi perfekcyjny balans pomiędzy tradycją a nowoczesnością. Od lat króluje na polskich stołach, szczególnie podczas świąt wielkanocnych, ale nie tylko. To właśnie prostota i wielowymiarowość smaków sprawiają, że wszyscy wracamy do żurku z upodobaniem, niezależnie od okazji. Przepis, który przedstawiamy, to prawdziwa uczta dla podniebienia – połączenie kwasowego żurku, aromatycznej okrasy i tłuczonych ziemniaków. Ciepłe, sycące i dowodzące, że kuchnia polska potrafi zaskakiwać swoją różnorodnością. Idealne danie na każdy poranek, a jego przygotowanie dostarczy wiele radości nie tylko amatorom kuchni.
admin
Składniki:
- 0,5 litra dobrego żurku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pora
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- ok. 150g boczku
- 4 frankfurterki
- 5 pieczarek
- jajko
- 5-6 ziemniaków
- 3 duże cebule
- margaryna
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- magii
- majeranek
Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami – jak zrobić?
- Z boczku odcinamy dolną skórę z tłuszczem wrzucamy do wody razem z frankfurterkami, zielenią i liściem (ja daję wody ok 3,5 litra) gotujemy tak przez 20 minut, dodajemy sól i kostkę.
- Warzywa ścieramy na tarce, por kroimy, pieczarki też. Dorzucamy do naszego wywaru i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
- W tym czasie boczek kroimy na drobną kostkę razem z cebulą, najpierw podsmazamy boczek, potem dokładamy cebulę i smażymy na piękny kolor. Ja używam margaryny do smażenia.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut.
- Po 40 minutach gotowania dolewam do wywaru żurek i tak chwilę jeszcze gotujemy. Do żurku dodajemy około jedną łyżkę naszego boczku z cebulą (resztę zostawiamy do ziemniaków), doprawiamy i posypujemy majerankiem.
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem dodając naszą cebulę z boczkiem po trochu. Tłuczemy dodajemy boczek i cebulę, dalej tłuczemy itd. Nasza okrasa musi mieć dość sporo tłuszczu, tłuczemy aż ziemniaki będą miały ładną masę. Jajko gotujemy na twardo.
- Na środek naszej miseczki układamy stożek z ziemniaków, w koło nalewamy żurek, na wierz układamy kawałek jajka.
Smacznego.
Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami – dodatkowe informacje
Frankfuterki kroimy przed podaniem, można też użyć białej kiełbasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię
Następny przepis: Pyzy z mięsem