Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to tradycyjne, polskie danie, które swoim smakiem zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i miłośników klasyki kuchni. To domowe jedzenie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pyzy charakteryzują się delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się z intensywnością mięsa. Ten przepis na pyzy z mięsem jest prosty i tradycyjny, ale można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy warzywa. Czy jest coś lepszego, niż domowe pyzy z mięsem, gotowane z miłością? Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dnia, to koniecznie musicie to nadrobić! Idealne na obiad, obiadek dla najmłodszych, albo nawet na kolację.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto ok 15-16 klusek:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 0,3 kg maki ziemniaczanej
- Składniki na farsz mięsny:
- 0,4 kg gotowanego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 0,2 kg wędzonego boczku
Pyzy z mięsem – jak zrobić?
-
Wykonanie:
Kilogram ziemniaków ugotować, przestudzić a następnie przepuścić przez praskę. Pół kilograma ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Gdy już wyrobimy ciasto, bierzemy do ręki ciasto robimy małe wgłębienie, nakładamy mięso i dokładnie sklejamy, tworząc kule. -
Wykonanie:
Mięso ugotować (może być z zupy), wystudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć na boczku. Gdy cebulka przestygnie, zmielić przez maszynkę razem z mięsem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pyzy gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami.
Porady – dodatkowe informacje
Zimne pyzy można podgrzać na patelni, pokrojone na mniejsze kawałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami
Następny przepis: Pyzy z mięsem i sałatką