Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem to tradycyjne, polskie danie, które swoim smakiem zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i miłośników klasyki kuchni. To domowe jedzenie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pyzy charakteryzują się delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się z intensywnością mięsa. Ten przepis na pyzy z mięsem jest prosty i tradycyjny, ale można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy warzywa. Czy jest coś lepszego, niż domowe pyzy z mięsem, gotowane z miłością? Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dnia, to koniecznie musicie to nadrobić! Idealne na obiad, obiadek dla najmłodszych, albo nawet na kolację.

Składniki:

  • Składniki na ciasto ok 15-16 klusek:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,3 kg maki ziemniaczanej
  • Składniki na farsz mięsny:
  • 0,4 kg gotowanego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 0,2 kg wędzonego boczku

Pyzy z mięsem – jak zrobić?

  1. Wykonanie:
    Kilogram ziemniaków ugotować, przestudzić a następnie przepuścić przez praskę. Pół kilograma ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Gdy już wyrobimy ciasto, bierzemy do ręki ciasto robimy małe wgłębienie, nakładamy mięso i dokładnie sklejamy, tworząc kule.
  2. Wykonanie:
    Mięso ugotować (może być z zupy), wystudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć na boczku. Gdy cebulka przestygnie, zmielić przez maszynkę razem z mięsem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Pyzy gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami.

Porady – dodatkowe informacje

Zimne pyzy można podgrzać na patelni, pokrojone na mniejsze kawałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami
Następny przepis: Pyzy z mięsem i sałatką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode