Pyszny i zdrowy CHLEB

Pyszny i zdrowy CHLEB

Chleb pełnoziarnisty stał się jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety. Pyszny i zdrowy chleb o jakim mówimy w tym przepisie nie jest trudny do zrobienia i na pewno zachwyci wszystkich miłośników zdrowego jedzenia. Smakowity i wartościowy, z dodatkiem zdrowych ziaren to świetna alternatywa dla kupnych pieczyw. Chleb, którego przepis mamy dla Was dziś, z pewnością urozmaici Waszą codzienną dietę. Bogaty w błonnik, witaminy i minerały, dzięki czemu sprawdzi się jako podstawa równie pysznego, co zdrowego śniadania, kolacji czy podwieczorku. Zatem jeśli szukacie inspiracji na pyszny i zdrowy chleb, ten przepis jest dla Was.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • szczypta cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1l bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki płaskie soli
  • 1 szklanka otrąb
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki płatków jęczmiennych

Pyszny i zdrowy chleb – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotowujemy w miseczce drożdże z odrobiną mąki, odrobiną ciepłej wody i szczyptą cukru; robimy tak zwany zaczyn. Przykrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce przesiewamy całą mąkę, dodajemy sól, otręby, słonecznik, płatki kukurydziane, płatki owsiane i płatki jęczmienne. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewamy litr bardzo ciepłej wody i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  3. Przygotowujemy dwie keksówki, w które wkładamy papier do pieczenia, do każdej wlewamy połowę przygotowanego ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Gdy chleb wyrośnie wkładamy go do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut.

Pyszny i zdrowy CHLEB – dodatkowe informacje

Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać czarnuszką lub ziarnami słonecznika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny kapuśniak
Następny przepis: Pyszny lekki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode