Pyszny i zdrowy CHLEB
Chleb pełnoziarnisty stał się jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety. Pyszny i zdrowy chleb o jakim mówimy w tym przepisie nie jest trudny do zrobienia i na pewno zachwyci wszystkich miłośników zdrowego jedzenia. Smakowity i wartościowy, z dodatkiem zdrowych ziaren to świetna alternatywa dla kupnych pieczyw. Chleb, którego przepis mamy dla Was dziś, z pewnością urozmaici Waszą codzienną dietę. Bogaty w błonnik, witaminy i minerały, dzięki czemu sprawdzi się jako podstawa równie pysznego, co zdrowego śniadania, kolacji czy podwieczorku. Zatem jeśli szukacie inspiracji na pyszny i zdrowy chleb, ten przepis jest dla Was.
admin
Składniki:
- 1 kg mąki
- szczypta cukru
- 5 dag drożdży
- 1l bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki płaskie soli
- 1 szklanka otrąb
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki płatków jęczmiennych
Pyszny i zdrowy chleb – jak zrobić?
- Najpierw przygotowujemy w miseczce drożdże z odrobiną mąki, odrobiną ciepłej wody i szczyptą cukru; robimy tak zwany zaczyn. Przykrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W dużej misce przesiewamy całą mąkę, dodajemy sól, otręby, słonecznik, płatki kukurydziane, płatki owsiane i płatki jęczmienne. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewamy litr bardzo ciepłej wody i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
- Przygotowujemy dwie keksówki, w które wkładamy papier do pieczenia, do każdej wlewamy połowę przygotowanego ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Gdy chleb wyrośnie wkładamy go do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Pyszny i zdrowy CHLEB – dodatkowe informacje
Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać czarnuszką lub ziarnami słonecznika.