Pyszny drożdżak
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszny drożdżak. To smaczne, miękkie ciasto drożdżowe z delikatnym aromatem i wspaniałym smakiem, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnego, domowego wypieku. Jeżeli szukasz prostego i szybkiego przepisu na drożdżak, ten jest idealny – nazwalibyśmy go nawet „drożdżakiem dla leniwych”. Każdy kto go spróbuje, na pewno poprosi o dokładkę! Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym wspaniałym drożdżakiem i ciesz się chwilą przy kawie czy herbacie o każdej porze dnia.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- cukier wanilinowy
- Kruszonka: 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru i 3 łyżki mąki
Pyszny drożdżak – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Składniki podane na ciasto układamy warstwowo w misce. Zaczynamy od jajek rozstrzepanych jak na jajecznicę, a potem pokolei następne. Drożdże kruszymy w ręku. Wszystko odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać mikserem na jednolitą masę (można dołożyć rodzynek wedle uznania jak kto lubi). Przekładamy do wysmarowanej po brzegi formy prostokatnej wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
Pyszny drożdżak – dodatkowe informacje
Można zrobić polewę lukrową dla łasuchów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem
Następny przepis: Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw