Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem

Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem

Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem to połączenie tradycji z nutą orzeźwiającej nowości. Klasyczne ciasto na pierogi wzbogacone zostaje tutaj o szpinak, co nadaje mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale i apetycznego, zielonego koloru. Nadzienie z cebulką i białym serem to kwintesencja prostoty, która wydobywa z pierogi ich prawdziwy, domowy charakter. Ta niepowtarzalna kompozycja zapewni smakoszom niezapomnianych doznań kulinarnej ekstazy. Idealne na rodzinne obiady lub spotkania ze znajomymi. Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem z pewnością zadowolą każdego, kto ceni sobie innowacyjność w tradycyjnym wydaniu.

Składniki:

  • Farsz szpinakowy:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
  • 1 jajko
  • Ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 szczypty soli

Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem – jak zrobić?

  1. Farsz szpinakowy:
    • Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać szpinak. Dusić na małym ogniu tak, aby woda odparowała.
    • Doprawić przyprawami do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    • Na koniec wbić jajko, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    • Zimny szpinak połączyć z białym serem.
  2. Ciasto na pierogi ze szpinakiem:
    • Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą.
    • Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
    • Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki kubkiem.
    • Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
    • Ciepłe pierożki podajemy z roztopionym masłem.

Porady – dodatkowe informacje

Do wykonania farszu używam szpinaku mrożonego liściastego, który daje wyrazisty smak i aromat potrawie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi ze szpinakiem
Następny przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode