pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem to prawdziwy przysmak, który z pewnością zachwyci smakoszy kuchni tradycyjnej. Spora ilość szpinaku dodaje im niepowtarzalnej, intensywnej barwy i wyjątkowego smaku. Jest to danie sycące, ale jednocześnie delikatne dla żołądka. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym nietypowym nadzieniem do pierogów. Ten przepis na pierogi ze szpinakiem to doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety warzyw o potężnych właściwościach zdrowotnych. Prostota przygotowania tego dania zaskoczy zarówno doświadczonych smakoszy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • czosnek (w proszku lub cały 3 ząbki)
  • Farsz:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 200g kremowego serka typu Philadelphia (ja użyłam serka Delikate z biedronki)
  • sól, pieprz

Pierogi ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
  2. Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu, po czym dokładnie odciśnij nadmiar wody za pomocą sitka.
  3. Farsz doprawić solą i pieprzem i dodać czosnek.
  4. Do przyprawionego szpinaku dodać serek i dokładnie wymieszać.
  5. Z ciasta wykrój krążki i nakładaj po około jednej łyżce farszu i zlep pierogi.
  6. Pierogi wrzucaj do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu ich na wierzch gotuj jescze 2 minuty.

SMACZNEGO 🙂

Pierogi ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ja niestety takowej nie posiadam dlatego na zdjęciach czosnek w całości


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ze sliwkami
Następny przepis: Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode