Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem
Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem to połączenie tradycji z nutą orzeźwiającej nowości. Klasyczne ciasto na pierogi wzbogacone zostaje tutaj o szpinak, co nadaje mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale i apetycznego, zielonego koloru. Nadzienie z cebulką i białym serem to kwintesencja prostoty, która wydobywa z pierogi ich prawdziwy, domowy charakter. Ta niepowtarzalna kompozycja zapewni smakoszom niezapomnianych doznań kulinarnej ekstazy. Idealne na rodzinne obiady lub spotkania ze znajomymi. Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem z pewnością zadowolą każdego, kto ceni sobie innowacyjność w tradycyjnym wydaniu.
admin
Składniki:
- Farsz szpinakowy:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 szczypty soli
Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem – jak zrobić?
- Farsz szpinakowy:
- Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać szpinak. Dusić na małym ogniu tak, aby woda odparowała.
- Doprawić przyprawami do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na koniec wbić jajko, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Zimny szpinak połączyć z białym serem.
- Ciasto na pierogi ze szpinakiem:
- Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
- Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki kubkiem.
- Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
- Ciepłe pierożki podajemy z roztopionym masłem.
Porady – dodatkowe informacje
Do wykonania farszu używam szpinaku mrożonego liściastego, który daje wyrazisty smak i aromat potrawie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi ze szpinakiem
Następny przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem feta