Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia
Składniki:
- CIASTO:
- 1 kg mąki (najlepiej tortowej)
- 100g drożdży
- 100g cukru
- 0,5 l mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- Szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek wódki lub spirytusu
- 1 l oleju do smażenia
- NADZIENIE:
- marmolada, toffi, budyń
Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia – jak zrobić?
- Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min.
W tym czasie w garnku rozgrzewam olej.
Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.
Porady – dodatkowe informacje
Pączki dobrze smakują z każdym nadzieniem. Najczęściej robię z marmoladą, toffi, czekoladą i budyniem kokosowym z wiórkami. Wygodniej jest nabijać pączki szprycą po usmażeniu, niż lepić surowe z nadzieniem. Wycięte szklanką krążki wrzucone na olej urosną do takiej postaci, jak na zdjęciu. Nie trzeba lepić z nich kulek, co w dużym stopniu ułatwia pracę!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego
Następny przepis: Pyszne placuszki z cukinii z koperkiem bez jajek gotowe w 20 minut