Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia

Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia

Ten przepis na pyszne pączki jest tak prosty, że sprawi, iż ich wypiekanie będzie miłą zabawą! To sprawdzona metoda na domowe pączki, które zawsze się udają. Prosty i szybki przepis, niska cena składników oraz minimalna ilość pracy sprawiają, że są to idealne pączki na każdą okazję. A ich smak? Bezcenny. Doskonałe pączki – puszyste, lekkie i aromatyczne – mogą być teraz Twoje. To tanie pączki, które zrobisz na szybko, a efekt będzie niesamowity. Spróbuj sam i przekonaj się, że to pączki domowej roboty, które każdemu posmakują. Zaskocz swoich bliskich tym łatwym przepisem na pączki.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki (najlepiej tortowej)
  • 100g drożdży
  • 100g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • Szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia
  • NADZIENIE:
  • marmolada, toffi, budyń

Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min.

    W tym czasie w garnku rozgrzewam olej.

    Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.

Porady – dodatkowe informacje

Pączki dobrze smakują z każdym nadzieniem. Najczęściej robię z marmoladą, toffi, czekoladą i budyniem kokosowym z wiórkami. Wygodniej jest nabijać pączki szprycą po usmażeniu, niż lepić surowe z nadzieniem. Wycięte szklanką krążki wrzucone na olej urosną do takiej postaci, jak na zdjęciu. Nie trzeba lepić z nich kulek, co w dużym stopniu ułatwia pracę!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego
Następny przepis: Pyszne placuszki z cukinii z koperkiem bez jajek gotowe w 20 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode