Pyszne ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto z truskawkami

Zapraszamy do przygotowania pysznego placka z truskawkami, którego słodkość idealnie komponuje się z lekko kwaśnym smakiem owoców. Ten przepis na pyszne ciasto z truskawkami to propozycja na zaskakująco łatwy w wykonaniu deser, który zachwyca gości podczas letnich spotkań w ogrodzie. Słodkie, soczyste truskawki, kruchy spód i aromatyczne ciasto – to wszystko łączy w sobie ten niepowtarzalny przepis. Idealny dla miłośników owocowych wypieków, a także dla tych, którzy szukają sposobu na wykorzystanie sezonowych truskawek. Wypróbuj sam i przekonaj się, jak doskonale smakuje domowe ciasto z truskawkami.

Składniki:

  • Na masę truskawkową:
  • 50 dag truskawek
  • 40 dag serka homogenizowanego truskawkowego lub waniliowego
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pozostałe:
  • 15 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Pyszne ciasto z truskawkami – jak zrobić?

  1. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, powoli, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  3. Z zimnego biszkoptu odkrawamy górę (po to, żeby masa lepiej przylegała do ciasta).
  4. Przygotowujemy masę: odszypułkowane truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aby stężała.
  5. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na połówki lub małe kawałki. Zalewamy tężejącą trzecią galaretką rozpuszczoną w 400ml wody.

Słowa kluczowe: pyszny placek z truskawkami, pyszne ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto z truskawkami – dodatkowe informacje

Blachę można wyłożyć małymi biszkoptami, zamiast pieczenia, jednak wtedy należy wlewać masę truskawkową partiami, aby biszkopty nie wypłynęły na górę. Po ułożeniu biszkoptów wlać trochę masy, po stężeniu resztę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne domowe lody waniliowe z owocami (bez użycia maszynki)
Następny przepis: Pyszne danie wegetariańskie i nie tylko, sałatka ze smażonym serkiem topionym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode