Pyszne ciastka migdałowe
Przygotowanie pysznych ciastek migdałowych może być nie tylko przyjemnym sposobem spędzenia czasu, ale także przynieść zaskakująco smaczne rezultaty. Nasz przepis na ciastka migdałowe jest prosty, ale skuteczny – gwarantujemy, że ciasteczka wyjdą kruche, aromatyczne i pełne migdałowego smaku. To doskonała propozycja dla miłośników słodkości na co dzień, jak również na specjalne okazje. Przygoda z pieczeniem ciastek migdałowych może być też ciekawym doświadczeniem dla najmłodszych. Pierwsze kroki w kuchni z tak prostym przepisem mogą przynieść dzieciom wiele radości. Spróbujcie sami!
admin
Składniki:
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (18% od Piątnicy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Pyszne ciastka migdałowe – jak zrobić?
- Obrane ze skórki migdały blednują. Powinien powstać drobny pył (mąka), jednak nie przejmuję się, jeżeli zostają mi drobne kawałki migdałów.
- Do miski dodaję przesiany cukier puder, cukier waniliowy, masło (warto wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie) oraz 2 żółtka. Całość łączę ze sobą na jednolitą masę przy pomocy miksera (możecie standardowo utrzeć przy pomocy kuli/rózgi, ale polecam mikser 🙂 )
- Następnie do masy dodaję przesianą mąkę, zblendowane migdały, kwaśną śmietanę i szczyptę soli. Chwilę miksuję wszystko razem, następnie przekładam na stolnicę i ręcznie wyrabiam. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące, dodaję odrobinę mąki. Wyrobione ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
- Po godzinie ciasto wyciągam z lodówki, formułuję kulki o średnicy około 3cm i układam na blaszce. Kuleczki zduszam za pomocą szklanki upruszonej mąką (lub innego naczynia z płaskim dnem). Ciasteczka w piekarniku zwiększą swoją objętość, więc warto zostawić więcej miejsca, u mnie na przykład na jedną blaszkę z piekarnika przypada 12 ciasteczek.
- Ciasteczka migdałowe piekę w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut – wolę, gdy brzegi są trochę bardziej przypieczone.
Pyszne ciastka migdałowe – dodatkowe informacje
Zamiast migdałów można użyć mąki migdałowej.
Z białek, które zostały, można przygotować bezy 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTECZKA ORZECHOWE
Następny przepis: Pyszne ciasto bez mleka