Pyszne ciastka migdałowe

Pyszne ciastka migdałowe

Przygotowanie pysznych ciastek migdałowych może być nie tylko przyjemnym sposobem spędzenia czasu, ale także przynieść zaskakująco smaczne rezultaty. Nasz przepis na ciastka migdałowe jest prosty, ale skuteczny – gwarantujemy, że ciasteczka wyjdą kruche, aromatyczne i pełne migdałowego smaku. To doskonała propozycja dla miłośników słodkości na co dzień, jak również na specjalne okazje. Przygoda z pieczeniem ciastek migdałowych może być też ciekawym doświadczeniem dla najmłodszych. Pierwsze kroki w kuchni z tak prostym przepisem mogą przynieść dzieciom wiele radości. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18% od Piątnicy)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Pyszne ciastka migdałowe – jak zrobić?

  1. Obrane ze skórki migdały blednują. Powinien powstać drobny pył (mąka), jednak nie przejmuję się, jeżeli zostają mi drobne kawałki migdałów.
  2. Do miski dodaję przesiany cukier puder, cukier waniliowy, masło (warto wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie) oraz 2 żółtka. Całość łączę ze sobą na jednolitą masę przy pomocy miksera (możecie standardowo utrzeć przy pomocy kuli/rózgi, ale polecam mikser 🙂 )
  3. Następnie do masy dodaję przesianą mąkę, zblendowane migdały, kwaśną śmietanę i szczyptę soli. Chwilę miksuję wszystko razem, następnie przekładam na stolnicę i ręcznie wyrabiam. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące, dodaję odrobinę mąki. Wyrobione ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
  4. Po godzinie ciasto wyciągam z lodówki, formułuję kulki o średnicy około 3cm i układam na blaszce. Kuleczki zduszam za pomocą szklanki upruszonej mąką (lub innego naczynia z płaskim dnem). Ciasteczka w piekarniku zwiększą swoją objętość, więc warto zostawić więcej miejsca, u mnie na przykład na jedną blaszkę z piekarnika przypada 12 ciasteczek.
  5. Ciasteczka migdałowe piekę w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut – wolę, gdy brzegi są trochę bardziej przypieczone.

Pyszne ciastka migdałowe – dodatkowe informacje

Zamiast migdałów można użyć mąki migdałowej.
Z białek, które zostały, można przygotować bezy 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTECZKA ORZECHOWE
Następny przepis: Pyszne ciasto bez mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode