Pyszna zupa serowa
Pomysł na smaczny obiad – pyszna zupa serowa na rosole. Ta jednogarnkowa uczta, różni się od typowych zup, które znamy. To doskonałe danie, które na pewno pokochają fani serów. Zupę można wzbogacić o dowolny rodzaj sera, a im więcej różnych smaków, tym zupa jest lepszego. Ciekawą nutę wprowadza rosołowy wywar, który dodaje całemu dania bogatego, smacznego tła. To danie to idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Zupa serowa na rosole to coś więcej niż typowa zupa – to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
admin
Składniki:
- Serki topione (3-4 kostki)
- 25 dag sera żółtego (może być zwykły Edamski, lub inny)
- 2 małe cebule
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 litry rosołu (może być zrobiony z kostki rosołowej, na 2 litry wody 2-3 kostki)
- 3 żółtka
- Ok. szklanka mleka
- Chleb na grzanki
Pyszna zupa serowa – jak zrobić?
- Ser zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach.
- Zalej szklanką mleka żeby zmiękł.
- Kostki rosołowe rozprowadź we wrzątku i zacznij gotować.
- Do rosołu dodaj rozdrobnione serki topione i pozwól się im rozpuścić.
- Boczek podsmażyć na patelni. Po usmażeniu dodać do zupy.
- Pokrojoną cebulkę podsmaż na patelni i również dodaj do zupy cały czas mieszając.
- Dodaj starty ser, który powinien już zmięknąć. Po całkowitym rozpuszczeniu sera zestaw garnek z gazu na 5-8 minut.
- Dodawaj powoli po jednym żółtku cały czas mieszając, aby się nie ścięły.
- Gorącą zupę nalewaj do miseczki. Podawaj z dodatkiem grzanek.
Pyszna zupa serowa – dodatkowe informacje
Zamiast grzanek można użyć groszku ptysiowego.