Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

Pomysł na smaczny obiad – pyszna zupa serowa na rosole. Ta jednogarnkowa uczta, różni się od typowych zup, które znamy. To doskonałe danie, które na pewno pokochają fani serów. Zupę można wzbogacić o dowolny rodzaj sera, a im więcej różnych smaków, tym zupa jest lepszego. Ciekawą nutę wprowadza rosołowy wywar, który dodaje całemu dania bogatego, smacznego tła. To danie to idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Zupa serowa na rosole to coś więcej niż typowa zupa – to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • Serki topione (3-4 kostki)
  • 25 dag sera żółtego (może być zwykły Edamski, lub inny)
  • 2 małe cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 litry rosołu (może być zrobiony z kostki rosołowej, na 2 litry wody 2-3 kostki)
  • 3 żółtka
  • Ok. szklanka mleka
  • Chleb na grzanki

Pyszna zupa serowa – jak zrobić?

  1. Ser zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach.
  2. Zalej szklanką mleka żeby zmiękł.
  3. Kostki rosołowe rozprowadź we wrzątku i zacznij gotować.
  4. Do rosołu dodaj rozdrobnione serki topione i pozwól się im rozpuścić.
  5. Boczek podsmażyć na patelni. Po usmażeniu dodać do zupy.
  6. Pokrojoną cebulkę podsmaż na patelni i również dodaj do zupy cały czas mieszając.
  7. Dodaj starty ser, który powinien już zmięknąć. Po całkowitym rozpuszczeniu sera zestaw garnek z gazu na 5-8 minut.
  8. Dodawaj powoli po jednym żółtku cały czas mieszając, aby się nie ścięły.
  9. Gorącą zupę nalewaj do miseczki. Podawaj z dodatkiem grzanek.

Pyszna zupa serowa – dodatkowe informacje

Zamiast grzanek można użyć groszku ptysiowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pyszna zupa chlebowa
Następny przepis: Batony proteinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode