Pyszna domowa tortilla

Pyszna domowa tortilla

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pyszną tortillę własnej roboty, ta receptura jest dla ciebie. Nasz prosty przepis na tortillę to świetna propozycja, jeśli pragniesz nauczyć się robić własne tortille od podstaw. Nasza propozycja z pewnością okaże się łatwa w wykonaniu, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. Przygotowanie wymaga kilku podstawowych składników, a cały proces jest szybki i niezwykle satysfakcjonujący. Ta domowa tortilla, idealna do wrapów czy enchiladas, jest nie tylko przepyszna, ale również o wiele zdrowsza od sklepowych wersji. Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż degustacja tortilli domowej roboty?

Składniki:

  • ciasto na placki:
    – 300 g mąki pszennej,
    – 150 ml wody,
    – łyżeczka soli,
    – łyżka oleju
  • farsz:
    – 0,5 kg piersi z kurczaka,
    – sałata,
    – pomidor,
    – ogórek,
    – cebula,
    – papryka,
    – przyprawa do kurczaka,
    – przyprawa do kebaba (najlepiej z kamisa)
  • sos czosnkowy:
    – duży jogurt grecki,
    – kilka łyżek śmietany lub majonezu,
    – 4-5 ząbków czosnku,
    – łyżeczka musztardy,
    – sól,
    – pieprz

Pyszna domowa tortilla – jak zrobić?

  1. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy także majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawić aby się „przegryzł”.
  2. Pomidora i ogórka pokroić na plasterki, cebulę w pióra a paprykę w paski.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy przyprawioną pierś z kurczaka.
  4. W misce przygotowujemy ciasto na placki. Do mąki z solą dodajemy wodę oraz olej, następnie zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy ciasto na cztery równe części, wałkujemy je na okrągłe placki o średnicy dna patelni. Placki nie powinny wyjść za grube (około 2 mm)
  5. Układamy placki na rozgrzanej wcześniej patelni (ważne jest to aby nie natłuszczać jej powierzchni) i smażymy z dwóch stron aż do momentu powstania delikatnie zarumienionych plamek.
  6. Usmażony placek smarujemy sosem czosnkowym. Następnie układamy dowolną kombinację warzyw i kurczaka. Całość ponownie polewamy sosem oraz zawijamy w rulon.

Porady – dodatkowe informacje

1. Tortille należy przygotowywać od razu po ściągnięciu placka z patelni. W innym razie stwardnieje.

2. Zwijając tortillę warto pamiętać o zrobieniu zakładki w dolnej części placka aby farsz nie wypadał na zewnątrz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Następny przepis: Pyszna dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode