Pyszna dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej
Pyszna dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej to idealne danie dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie. To propozycja dla tych, którzy dbają o swoją linię, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia. Ta zapiekanka jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca i pełna wartościowych składników odżywczych. Kasza gryczana to prawdziwy skarb natury, a w połączeniu z innymi składnikami sprawia, że to danie jest nie tylko zdrowe, ale też niezapomnianie pyszne. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania, a jej aromat zadowoli każdego smakosza. Bez wątpienia to danie, które warto włączyć do swojego jadłospisu.
admin
Składniki:
- 1 torebka prażonej kaszy gryczanej (100 g)
- 100 g marchewki konserwowej
- 100 g groszku konserwowego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- pojedyncza pierś z kurczaka
- serek wiejski light 150g
- przyprawy: curry, sioła prowansalskie, pieprz, bazylia, czosnek granulowany lub 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę (lub wedle gustu)
Pyszna dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej – jak zrobić?
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z reguły 15 minut). W czasie gotowania, pokrój pierś na małe kawałki i dopraw curry i pieprzem. Doprawione mięso usmaż bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub teflonowej. Kaszę po ugotowaniu, przelej zimną wodą, w celu ostudzenia i dopraw wedle uznania (ja użyłam ziół prowansalskich i pieprzu).
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kaszę, na nią warstwowo groszek, kukurydzę i marchew. Na wierzch warzyw połóż usmażone mięso. Całość polej serkiem wiejskim doprawionym bazylią, czosnkiem i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wraz z przykrywką umieść w nagrzanym piecu. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
W wersji dietetycznej na wierzch zapiekanki wykładam serek wiejski light, jeśli ktoś nie potrzebuje ograniczenia kalorii, może użyć sera żółtego. Zapiekanka z nim będzie równie smaczna. Podane ilości składników wystarczą dla 2-3 osób. Danie można polać sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Czasami dodaję do zapiekanki fasolę czerwoną z puszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszna domowa tortilla
Następny przepis: Pyszna i szybka zupa fasolowa z szybkowara