Pychotka (bez pieczenia)

Pychotka (bez pieczenia)

Wbrew powszechnemu przekonaniu, do przygotowania pysznego ciasta nie zawsze wymagane jest pieczenie. Pychotka bez pieczenia to idealna propozycja dla tych, którzy szukają łatwych w wykonaniu, a jednocześnie smakowitych słodkości. Korzystając z dostępnych składników, można stworzyć pyszne ciasto, które zachwyci każdego łasucha. Niezależnie od tego, czy jest to przyjęcie urodzinowe, uroczysta kolacja, czy po prostu chcesz zrobić coś słodkiego dla swojej rodziny, ta pychotka zawsze się sprawdzi. Co więcej, jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, na pewno sobie poradzisz.

Składniki:

  • 2 opakowania dużych herbatników
  • opakowanie krakersów
  • dżem z czarnych porzeczek
  • 0,5 l śmietany 30%
  • masa krówkowa orzechowa
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • krem budyniowy:
  • – 0,5l mleka
  • – 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • – 2 czubate łyżki mąki zimniaczanej
  • – cukier waniliowy
  • – pół szklanki cukru
  • * ugotować mleko z cukrami a obydwie mąki rozmieszać w odrobinie mleka i wlać do gotującego się mleka. Po ostygnięciu zmiksować z kostką margaryny

Pychotka (bez pieczenia) – jak zrobić?

  1. Na dużej blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy wystudzony krem budyniowy. Przykrywamy herbatnikami.
  2. Następnie na herbatniki wykładamy masę krówkową a na nią krakersy oraz dżem porzeczkowy.
  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (najlepiej z fixem do śmietany). Gotową wykładamy na dżem.
  4. Czekoladę zetrzeć i posypać nią ciasto.
  5. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego 🙂

Pychotka (bez pieczenia) – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy schłodzi się przez noc w lodówce, ale po kilku godzinach też jest smaczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik z wiaderka
Następny przepis: Pychotka orzechowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode