Puszysty sernik na bitej śmietanie

Puszysty sernik na bitej śmietanie

Czy poszukujesz przepisu, który zadowoli zarówno milośników delikatnych słodkości, jak i prawdziwych łasuchów? Puszysty sernik na bitej śmietanie, to połączenie kremowego sera i rozpływającej się w ustach bitej śmietany. Oferuje subtelny, ale bogaty smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem. Ten klasyczny deser to doskonały wybór na różne okazje, jest wystarczająco elegancki na wyjątkowe wydarzenia, a jednocześnie proste, by cieszyć się nim na co dzień. Wypróbuj nasz przepis i odkryj, dlaczego ten sernik ze śmietaną zdobywa coraz większą popularność.

Składniki:

  • 1 kg białego sera twarogowego (najlepiej wiaderkowego z Piątnicy)
  • cukier waniliowy
  • 10 jaj
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • aromat pomarańczowy
  • SPÓD SERNIKA:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Puszysty sernik na bitej śmietanie – jak zrobić?

  1. Ze składników podanych na spód ciasta mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  2. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać 2 krotnie zmielony ser, wsypać budynie, wlać aromat.
  3. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Dodać pianę do masy serowej. Delikatnie połączyć.
  4. Ubić schłodzoną śmietanę, dodać do masy. Wymieszać powoli łyżką, żeby ciasto nie opadło.
  5. Na ciasto wylewamy masę serową i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
  6. Po wyjęciu z piekarnika sernik można polać polewą czekoladową.

porady

Czasami ciasto na spód może wydawać się zbyt „lejące i lepkie”, ale takie ma właśnie być, bo jest to wynik dodania do ciasta mąki ziemniaczanej.

Upiekłam puszysty sernik na bitej śmietanie na tortownicy o średnicy 26 cm, bez spodu podanego w przepisie, jedynie na pokruszonych herbatnikach. Wygląda jak na widocznych na załączonych zdjęciach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty omlet cesarski
Następny przepis: Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode