Puszysty sernik na bitej śmietanie
Czy poszukujesz przepisu, który zadowoli zarówno milośników delikatnych słodkości, jak i prawdziwych łasuchów? Puszysty sernik na bitej śmietanie, to połączenie kremowego sera i rozpływającej się w ustach bitej śmietany. Oferuje subtelny, ale bogaty smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem. Ten klasyczny deser to doskonały wybór na różne okazje, jest wystarczająco elegancki na wyjątkowe wydarzenia, a jednocześnie proste, by cieszyć się nim na co dzień. Wypróbuj nasz przepis i odkryj, dlaczego ten sernik ze śmietaną zdobywa coraz większą popularność.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg białego sera twarogowego (najlepiej wiaderkowego z Piątnicy)
- cukier waniliowy
- 10 jaj
- 400 ml śmietany 30%
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1,5 szklanki cukru pudru
- aromat pomarańczowy
- SPÓD SERNIKA:
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Puszysty sernik na bitej śmietanie – jak zrobić?
- Ze składników podanych na spód ciasta mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać 2 krotnie zmielony ser, wsypać budynie, wlać aromat.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Dodać pianę do masy serowej. Delikatnie połączyć.
- Ubić schłodzoną śmietanę, dodać do masy. Wymieszać powoli łyżką, żeby ciasto nie opadło.
- Na ciasto wylewamy masę serową i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika sernik można polać polewą czekoladową.
porady
Czasami ciasto na spód może wydawać się zbyt „lejące i lepkie”, ale takie ma właśnie być, bo jest to wynik dodania do ciasta mąki ziemniaczanej.
Upiekłam puszysty sernik na bitej śmietanie na tortownicy o średnicy 26 cm, bez spodu podanego w przepisie, jedynie na pokruszonych herbatnikach. Wygląda jak na widocznych na załączonych zdjęciach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty omlet cesarski
Następny przepis: Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych