Puszysty mus czekoladowy
Puszysty mus czekoladowy to prawdziwa uczta dla koneserów słodkości. Wykonany z najwyższej jakości czekolady, kremowej śmietanki i innych składników, które dodają mu wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Idealny na deser po obiedzie czy podwieczorek, by dodać wyjątkowego charakteru romantycznej kolacji, czy po prostu, by zaspokoić nagłą chęć na coś słodkiego. Szybko się go robi, a efekt jest na tyle imponujący, że można podać go gościom na eleganckim przyjęciu. Choć wygląda na eleganckie danie, puszysty mus czekoladowy jest tak prosty, że nawet osoby, które bardzo rzadko gotują są w stanie go przygotować.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 250ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 30ml wrzątku
- kilka kropli olejku waniliowego
Puszysty mus czekoladowy – jak zrobić?
- Czekoladę gorzką i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ubij śmietaną z cukrem pudrem.
- Żółtka zmiksuj na gładką masę, dodawaj stopniowo wrzątek wymieszany z olejkiem ciągle ubijając.
- Zredukuj prędkość miksera i dodaj stopioną czekoladę i ubitą śmietanę (zostaw 3 łyżki do dekoracji).
- Ubij białka na sztywną pianę, wymieszaj z masą czekoladową.
- Przełóż do pucharków i udekoruj pozostałą bitą śmietaną.
- Włóż do lodówki na ok. 4 godziny.
Puszysty mus czekoladowy – dodatkowe informacje
Można dołożyć do musu likieru orzechowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty jabłecznik.
Następny przepis: Puszysty placek drożdżowy inaczej