Puszysty jabłecznik.

Puszysty jabłecznik.

Zapraszamy do przygotowania pysznego i puszystego jabłecznika. To tradycyjne ciasto, które jest doskonałym pomysłem na przekąskę czy deser. Ten przepis łączy w sobie soczystość jabłek z lekkością delikatnego biszkoptu. Starannie dobrane składniki sprawiają, że ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i lekkie. Aromat jabłek, doskonale komponuje się z nutą wanilii i cynamonu. Puszysty jabłecznik może być przyrządzany na różne okazje: spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy po prostu chęć zaskoczenia domowników czymś wyjątkowym. Na pewno skosztujecie prawdziwego domowego wypieku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Puszysty jabłecznik – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku, dokładnie utrzeć na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Delikatnie wmieszać do ciasta.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i piec około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
  4. Upieczone ciasto wystudzić.
  5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Puszysty jabłecznik – dodatkowe informacje

Ja użyłam jabłek szara reneta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty gruszkowiec
Następny przepis: Puszysty mus czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode