Puszysty jabłecznik.
Zapraszamy do przygotowania pysznego i puszystego jabłecznika. To tradycyjne ciasto, które jest doskonałym pomysłem na przekąskę czy deser. Ten przepis łączy w sobie soczystość jabłek z lekkością delikatnego biszkoptu. Starannie dobrane składniki sprawiają, że ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i lekkie. Aromat jabłek, doskonale komponuje się z nutą wanilii i cynamonu. Puszysty jabłecznik może być przyrządzany na różne okazje: spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy po prostu chęć zaskoczenia domowników czymś wyjątkowym. Na pewno skosztujecie prawdziwego domowego wypieku.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 duże jabłka
- cukier puder do posypania
Puszysty jabłecznik – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku, dokładnie utrzeć na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Delikatnie wmieszać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i piec około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
- Upieczone ciasto wystudzić.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Puszysty jabłecznik – dodatkowe informacje
Ja użyłam jabłek szara reneta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty gruszkowiec
Następny przepis: Puszysty mus czekoladowy