Puszysty gruszkowiec

Puszysty gruszkowiec

„Gruszkowiec” to prawdziwa gratka dla miłośników słodkiej strony życia. Ten puszysty owocowy placek z korzennym akcentem jest idealny na popołudniową kawę lub rodzinny obiad. Właśnie dzięki doskonałemu połączeniu świeżych gruszek z aromatyczną ciastową bazą, staje się idealnym deserem na każdą porę roku. Natomiast jego prosta receptura z pewnością przypadnie do gustu każdemu domowemu kucharzowi. Znakomicie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast jabłkowych. Oto propozycja na niezwykle puszysty gruszkowiec!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jaj
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki oleju
  • Masa gruszkowa:
    • 1,5 kg gruszek
    • 1/2 szklanki cukru
    • cukier waniliowy
    • cynamon
    • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej
  • Wierzch:
    • 400 ml śmietany 30%
    • 1 serek homogenizowany waniliowy
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • wrzątek

Puszysty gruszkowiec – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukry. Dodajemy żółtka. Wsypujemy stopniowo mąkę, a na końcu wlewamy olej. Pieczemy ok 30 minut w 160 st. w formie 25×32.

    Masa:

    Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, wsypujemy cukry i podgrzewamy, uważając by się nie przypaliły. Gdy gruszki całkiem się rozgotują dodajemy suche galaretki i mieszamy energicznie. Wsypujemy cynamon w ilości według uznania. Masę gorącą wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do ostudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem stopniowo serek i na koniec przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Można dosłodzić jeśli ktoś woli słodsze masy. Śmietanę wykładamy na ostudzoną masę z gruszek. Chłodzimy w lodówce.

Puszysty gruszkowiec – dodatkowe informacje

Jeśli gruszki są bardziej mączne niż soczyste można użyć mniej galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
Następny przepis: Puszysty jabłecznik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode