Puszysty gruszkowiec
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- Masa gruszkowa:
- 1,5 kg gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- 1,5 opakowania galaretki cytrynowej
- Wierzch:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- wrzątek
Puszysty gruszkowiec – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukry. Dodajemy żółtka. Wsypujemy stopniowo mąkę, a na końcu wlewamy olej. Pieczemy ok 30 minut w 160 st. w formie 25×32.
Masa:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, wsypujemy cukry i podgrzewamy, uważając by się nie przypaliły. Gdy gruszki całkiem się rozgotują dodajemy suche galaretki i mieszamy energicznie. Wsypujemy cynamon w ilości według uznania. Masę gorącą wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem stopniowo serek i na koniec przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Można dosłodzić jeśli ktoś woli słodsze masy. Śmietanę wykładamy na ostudzoną masę z gruszek. Chłodzimy w lodówce.
Puszysty gruszkowiec – dodatkowe informacje
Jeśli gruszki są bardziej mączne niż soczyste można użyć mniej galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
Następny przepis: Puszysty jabłecznik.