Puszysty chleb
Czy zdarzyło Ci się tęsknić za smakiem domowego, samodzielnie upieczonego chleba? Zapewne tak. A co jeśli powiedziałbym Ci, że sam możesz upiec idealnie puszysty chleb, o niepowtarzalnym aromacie, który zapcha cały dom i przypomni Ci o najpiękniejszych wspomnieniach z dzieciństwa? Ten przepis jest dla Ciebie! Dzięki niemu stworzysz coś, co nie tylko będzie wyjątkowo smaczne, ale i zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Puszysty chleb to nie tylko idealne połączenie miękkości z chrupkością, ale również przepis na misę pełną satysfakcji z samodzielnego wypieku. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!
admin
Składniki:
- Blaszka 28×10
- 4 łyżki zakwasu żytniego
- 70 g maki żytniej typ 720
- 100 g maki pełnoziarnistej (3 zboża z Lubelli)
- 300 g maki pszennej typ 650
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 20 g świeżych drożdży
- 150 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżki oleju
- ok. 300 ml letniej wody
- ziarna słonecznika do posypania
Puszysty chleb – jak zrobić?
- Zakwas wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem chleba. Po tym czasie dodać mąkę żytnią i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy. Zostawiamy przykryte ściereczką na minimum 10 godzin.
- Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (drożdże wystarczy wkruszyć) i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odpowietrzamy i wkładamy do blachy wysmarowanej olejem. Umieszczamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Chleb smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy chleb do piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180*C. Całkowity czas pieczenia trwa około 40 minut.
Puszysty chleb – dodatkowe informacje
Chleb można upiec bez zakwasu, wtedy dajemy 40 g drożdży i pomijamy punkt 1 opisu wykonania. Ziemniaki powinny być bez grudek (użyłam pozostałych z obiadu).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
Następny przepis: Puszysty jabłecznik.