Puszysty chleb

Puszysty chleb

Czy zdarzyło Ci się tęsknić za smakiem domowego, samodzielnie upieczonego chleba? Zapewne tak. A co jeśli powiedziałbym Ci, że sam możesz upiec idealnie puszysty chleb, o niepowtarzalnym aromacie, który zapcha cały dom i przypomni Ci o najpiękniejszych wspomnieniach z dzieciństwa? Ten przepis jest dla Ciebie! Dzięki niemu stworzysz coś, co nie tylko będzie wyjątkowo smaczne, ale i zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Puszysty chleb to nie tylko idealne połączenie miękkości z chrupkością, ale również przepis na misę pełną satysfakcji z samodzielnego wypieku. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • Blaszka 28×10
  • 4 łyżki zakwasu żytniego
  • 70 g maki żytniej typ 720
  • 100 g maki pełnoziarnistej (3 zboża z Lubelli)
  • 300 g maki pszennej typ 650
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 300 ml letniej wody
  • ziarna słonecznika do posypania

Puszysty chleb – jak zrobić?

  1. Zakwas wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem chleba. Po tym czasie dodać mąkę żytnią i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy. Zostawiamy przykryte ściereczką na minimum 10 godzin.
  2. Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (drożdże wystarczy wkruszyć) i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odpowietrzamy i wkładamy do blachy wysmarowanej olejem. Umieszczamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Chleb smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy chleb do piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180*C. Całkowity czas pieczenia trwa około 40 minut.

Puszysty chleb – dodatkowe informacje

Chleb można upiec bez zakwasu, wtedy dajemy 40 g drożdży i pomijamy punkt 1 opisu wykonania. Ziemniaki powinny być bez grudek (użyłam pozostałych z obiadu).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
Następny przepis: Puszysty jabłecznik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode