Puszyste kotlety mielone

Puszyste kotlety mielone

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej polskiej kuchni. Puszyste kotlety mielone to danie pełne domowego ciepła i comfort food w najlepszym wydaniu. Nadzwyczajne, aksamitne i nieziemsko smaczne. Nie można im się oprzeć! Ich puszysta struktura i bogactwo smaków sprawia, że idealnie pasują do obiadu w gronie rodziny lub przyjaciół. Bez względu na to, czy podasz je z ulubionymi dodatkami, czy tak jak są na talerzu – wszystko, co planujesz, będzie smakowało znacznie lepiej z tymi puszystymi kotletami mielonymi. Ten przepis to obietnica prawdziwego kulinarnego doznania.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku, obrać
  • 1 żółtko
  • 1 mała cebula, obrać
  • 30 g białego chleba bez skórki
  • 80 ml mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek
  • 50 g schłodzonego masła, pokroić na kawałki
  • Wieprzowy smalec do smażenia (można zastąpić olejem roślinnym)

Puszyste kotlety mielone – jak zrobić?

  1. W czaszy blendera zmielić cebulę i czosnek, a następnie przelać do głębokiej miski razem z mielonym mięsem.
  2. Do tej samej czaszy blendera włożyć chleb i mleko, ubić do jednorodnej masy i odstawić na 5 minut, aby spęczniało. Następnie dodać do farszu.
  3. Jeżeli blender nie jest dostępny, cebulę i czosnek drobno posiekać, a chleb pokroić, zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. Następnie chleb dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do farszu.
  4. Do farszu dodać żółtko, sól, pieprz, majeranek i wszystko razem wymieszać.
  5. Mieszać rękami do całkowitego zmieszania i jednorodności farszu, aż mięsna masa zacznie być lekko klejąca.
  6. Nabierając trochę farszu uformować kotlety, wkładając do środka po małym kawałku schłodzonego masła.
  7. Kotletom nadać lekko spłaszczony i podłużny kształt, dzięki czemu lepiej się usmażą.
  8. Na dużej patelni rozgrzać smalec i wyłożyć partiami kotlety.
  9. Smażyć na średnim ogniu, aż kotlety się dobrze zarumienią.
  10. Obrócić i smażyć z drugiej strony do gotowości.

Puszyste kotlety mielone – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują z ziemniakami, sosem grzybowym i buraczkami z chrzanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode