Puszyste kotlety mielone
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej polskiej kuchni. Puszyste kotlety mielone to danie pełne domowego ciepła i comfort food w najlepszym wydaniu. Nadzwyczajne, aksamitne i nieziemsko smaczne. Nie można im się oprzeć! Ich puszysta struktura i bogactwo smaków sprawia, że idealnie pasują do obiadu w gronie rodziny lub przyjaciół. Bez względu na to, czy podasz je z ulubionymi dodatkami, czy tak jak są na talerzu – wszystko, co planujesz, będzie smakowało znacznie lepiej z tymi puszystymi kotletami mielonymi. Ten przepis to obietnica prawdziwego kulinarnego doznania.
admin
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 ząbek czosnku, obrać
- 1 żółtko
- 1 mała cebula, obrać
- 30 g białego chleba bez skórki
- 80 ml mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Majeranek
- 50 g schłodzonego masła, pokroić na kawałki
- Wieprzowy smalec do smażenia (można zastąpić olejem roślinnym)
Puszyste kotlety mielone – jak zrobić?
- W czaszy blendera zmielić cebulę i czosnek, a następnie przelać do głębokiej miski razem z mielonym mięsem.
- Do tej samej czaszy blendera włożyć chleb i mleko, ubić do jednorodnej masy i odstawić na 5 minut, aby spęczniało. Następnie dodać do farszu.
- Jeżeli blender nie jest dostępny, cebulę i czosnek drobno posiekać, a chleb pokroić, zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. Następnie chleb dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do farszu.
- Do farszu dodać żółtko, sól, pieprz, majeranek i wszystko razem wymieszać.
- Mieszać rękami do całkowitego zmieszania i jednorodności farszu, aż mięsna masa zacznie być lekko klejąca.
- Nabierając trochę farszu uformować kotlety, wkładając do środka po małym kawałku schłodzonego masła.
- Kotletom nadać lekko spłaszczony i podłużny kształt, dzięki czemu lepiej się usmażą.
- Na dużej patelni rozgrzać smalec i wyłożyć partiami kotlety.
- Smażyć na średnim ogniu, aż kotlety się dobrze zarumienią.
- Obrócić i smażyć z drugiej strony do gotowości.
Puszyste kotlety mielone – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują z ziemniakami, sosem grzybowym i buraczkami z chrzanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY