Puszyste ciasto z rabarbarem
Puszyste ciasto z rabarbarem to kusząca propozycja na słodki deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych wypieków. Pachnący aromatem rabarbaru placek stanowi idealne połączenie delikatnej, aksamitnej konsystencji ciasta z kwasowo-słodkim smakiem sezonowego owocu. Ten zniewalający duet smaków sprawi, że nawet zwyczajne popołudnie zamieni się w prawdziwe święto. To proste, ale efektowne danie doskonale sprawdza się zarówno na codziennym stole, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Puszysty placek z rabarbarem to wiosenny deser, który swoją prostotą i wyjątkowym smakiem zaskoczy niejednego smakosza.
admin
Składniki:
- 500 gram rabarbaru
- 200 gram cukru
- 8 sztuk jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do dekoracji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszyste ciasto z rabarbarem – jak zrobić?
- Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w małe cząstki.
- Jaja oddzielamy -oddzielnie białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek, delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Łączymy. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 40 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Możemy zmniejszyć ilość rabarbaru- i na jego miejsce dodać np. truskawki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem
Następny przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem