Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem to kusząca propozycja na słodki deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych wypieków. Pachnący aromatem rabarbaru placek stanowi idealne połączenie delikatnej, aksamitnej konsystencji ciasta z kwasowo-słodkim smakiem sezonowego owocu. Ten zniewalający duet smaków sprawi, że nawet zwyczajne popołudnie zamieni się w prawdziwe święto. To proste, ale efektowne danie doskonale sprawdza się zarówno na codziennym stole, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Puszysty placek z rabarbarem to wiosenny deser, który swoją prostotą i wyjątkowym smakiem zaskoczy niejednego smakosza.

Składniki:

  • 500 gram rabarbaru
  • 200 gram cukru
  • 8 sztuk jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Puszyste ciasto z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w małe cząstki.
  2. Jaja oddzielamy -oddzielnie białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek, delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Łączymy. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 40 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Możemy zmniejszyć ilość rabarbaru- i na jego miejsce dodać np. truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem
Następny przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode